Hon ser till så att de äldre slipper vara ensamma

Av Oliver Thorné
Olga är volontär på Äldrekontakten som arbetar för att bryta ofrivillig ensamhet bland äldre, ett problem som vuxit under pandemin. Nu byter de fika mot digitala träffar och hjälp de äldre att handla mat.

Varför engagerar du dig i Äldrekontakten?

– Det är nog ett personlighetsdrag. Som liten fick jag lära mig att visa respekt för äldre och jag hade en väldigt bra relation till min morfar. Sen är det också kul att träffa nya bekanta.

 

Vilka egenskaper är viktiga att ha i ditt uppdrag?

– Man ska ha ett intresse för andra människor och vara villig att ställa upp. Vi volontärer offrar både tid och pengar för att hjälpa de äldre. Man ska också vara generös och ha ett öppet hjärta.

 

Hur gör ni med träffarna under pandemin?

– Alla fysiska träffar har blivit inställda. Nu pratar vi i telefon och ordnar digitala gruppsamtal. Det har gjort att vissa som hör dåligt har pausat sitt deltagande. Vårt mål är att de som bor nära varandra ska börja umgås mer.

 

Finns det något särskilt tillfälle från alla fikastunder som har gjort extra stort intryck på dig?

– Man blir alltid glad av att träffa våra “ladies” , de flesta är i 80- till 90-årsåldern. De ser träffarna som mycket högtidliga och gör sig alltid extra fina. De sjunger ofta under träffarna och har underbara röster. En gång hade vi låtquiz där vi spelade gamla låtar och damerna visste vilka det var som sjöng.

 

Vad tycker du alltid ska finnas med på fikabordet?

– Kaffe förstås! När jag bjuder på fika hemma hos mig försöker jag också ordna olika teman. Till exempel att jag bjuder på italienska, ryska eller svenska desserter.