Florian Voss är nöjd med sitt husköp. Foto: Max Blomberg

Minihus ökar i popularitet

Attefallshus är små villor som inte är större än 20-25 kvadratmeter. Husen används oftast som fritidshus eller komplementhus, men nu har flera av husen seglat upp som bostadsrätter på marknaden i Huddinge. 

På Dianavägen i Glömsta står fyra identiska minihus på rad. Husen är inte större än 20 kvadratmeter, och kategoriseras därför som lägenheter på marknaden. De är fullt utrustade med kök, badrum och stort vardagsrum och brukar kosta mellan 600 000 till 800 000 kronor att bygga. Ovanför köket finns ett loft på åtta kvadratmeter som fungerar som sovrum. Tekniskt sett är alltså de små husen tvåvåningsvillor. 

Florian Voss, 31, flyttade in i ett av Attefallshusen på Dianavägen i september förra året. Han pendlar mellan Huddinge och sitt jobb som tenor på Kungliga Operan, samtidigt som han har ett hus på Blidö. Köpet av huset var enbart i investeringssyfte, förklarar han.  

– Jag fick ett väldigt bra erbjudande och köpte huset på ritning för 1,2 miljoner kronor i september, och redan nu har marknadsvärdet stigit till 1,8 miljoner kronor, säger han. 

Han har även investerat pengar i flera tillval för att kunna sälja huset med så mycket vinst som möjligt. Bland annat har han bekostat en köksbänk i mörk granit och valt ut exklusiva träslag för både kök och vardagsrum.  

– Jag kommer att åka på turné under året så därför kommer jag hyra ut huset under tiden, men när tiden är mogen kommer jag sälja. Det har varit planen hela tiden, säger Florian Voss. 

Ett stigande intresse

I juli 2014 stiftades en lagändring som gjorde det möjligt för alla som äger ett en- eller tvåbostadshus har rätt att bygga ett Attefallshus på sin tomt. Även om den totala boarean inte får överstiga 25 kvadratmeter, får flera hus uppföras. En anmälan måste skickas till byggnadsnämnden före byggstart. Om en person väljer att bygga två hus på sin tomt kan hen skapa en bostadsrättförening, då minimumkravet på en sådan är tre medlemmar.

Varför intresset för de så kallade Attefallshusen har stigit på sistone kan delvis förklaras av den rådande bostadsbristen. Med ett högt antal studenter och ungdomar inom Huddinge kommun är det svårt att hitta bostäder åt alla sökande. Erik Nelson, mäklare på Fastighetsbyrån Huddinge, tror att utvecklingen av Attefallshus kommer fortsätta, framför allt med tanke på en stor efterfrågan på mindre lägenheter. 

– Idag finns det fyra stycken Attefallshus i just denna förening, men runt om i kommunen finns det liknande hus. Fler är också på gång, det finns definitivt en efterfrågan, säger Erik Nelson.