Sweet Dreams, teatersällskapet med fokus på natur- och miljöfrågor. Foto: Frida Klingber

Huddinge investerar i ungas miljötänk

Av Malin Lilja
Sweet Dreams är inget vanligt teatersällskap. Grundarna Sara Nilsson och Anna Jonsson har båda ett brinnande intresse för natur- och miljöfrågor. Sedan 2006 har de turnerat Sverige runt med olika kabaréuppsättningar för att väcka inspiration kring miljöfrågor. I vår är de aktuella med fyra föreställningar i Huddinge.

I våras fick Sweet Dreams 35 000 kronor från Huddinge kommuns miljöfond. Det för att genomföra fyra föreställningarna på några gymnasium i kommunen. Sara Nilsson, som bor i Segeltorp, blev tipsad om miljöfonden av en kompis i Flemingsberg.

– Jag sökte och vi blev beviljade pengarna för att sätta upp fyra föreställningar på olika gymnasium i Huddinge, berättar Sara Nilsson. Det är kul då vi jobbat med kommunen innan. 

En del av showen är workshopen de har efter föreställningarna. Då får publiken vara med och arbeta aktivt med ensemblen. Där diskuterar de frågor kring miljö och klimat som tagits upp i kabarén. Det kan bland annat handla om klimatmedvetenhet, hur och vad man kan göra för att hjälpa naturen att må bättre. 

– Vi avslutar elevernas workshop med att göra en gemensam miljöhälsning till statsministern i form av en låt. Då skriver eleverna texten, väljer ackord och sedan gör vi en inspelning tillsammans. Flera gånger har vi fått svar, vilket är jätteroligt, säger Sara Nilsson. Vi får också ofta mejl från besökare som säger att vi visat att de faktiskt har en chans att påverka. Då känner jag att vi gör skillnad.

Än så länge är inte datum och plats för gymnasieföreställningarna bestämt. Sweet Dreams jubileumsföreställning spelas den 19 december på Boulevardteatern. Mer info finns här.