Författaren Petter Inedahl har full koll på Huddinges hemsökta platser. Foto: Niclas Belfrage

Här finns Huddinges osaliga andar

Av Frida Lindström
Spökar det i Huddinge? Nytt i Flempan träffar Petter Inedahl, journalisten som grottat ner sig i Stockholms hemsökta platser, på Tomtberga Kyrkogård vid Huddinge Centrum. Här gör vi ett djupdyk i kommunens kusligaste historier.

Mörkret har sänkt sig över kyrkogården. Snön frasar under skorna och skuggorna ligger långa över de ödsliga gravarna. Vi söker skydd från kylan i det lilla kapellet och tänder upp några ljus framme vid altaret.

– ­­­­­Det finns en del kusliga historier härifrån. Jag träffade en person som berättade om en kväll när han var på väg hem från biblioteket. Det var mitt i vintern så han bestämde sig för att gena över kyrkogården. Plötsligt står det en man i konstiga, gammeldags kläder framför honom. Mannen tittar på honom och säger ”Du ska inte vara här”. Då ser han att mannens ben slutar vid knäna och att han inte lämnar några spår efter sig trots att snön är djup, berättar Petter Inedahl.

Det här är inte det enda märkliga som hänt på Tomtberga Kyrkogård. En annan person som Petter Inedahl träffat beskrev hur han blivit förföljd av två lysande, röda ögon i mörkret.

– Det var som två lysande punkter som tittade på honom på avstånd. När han gick över kyrkogården såg han hur de följde efter honom. Till slut var de precis i nacken på honom och då blev det så obehagligt att han gick därifrån.

 

En hemsökt herrgård

Petter Inedahl kom förra året ut med boken Hemsökt: spökerier i Stockholms län. Där återfinns historier om ett antal platser i Huddinge kommun. En av dem är Balingsta Herrgård. Här sägs det att den avlidna ägarinnan Anna af Zellén, som är begraven på tomten, spökar för fullt.

– Det sägs att man sett ett ljus vandra från gravplatsen fram till herrgårdens huvudingång. Enligt rykten har hon inte fått ro eftersom hon inte blev begraven där hon ville.

Petter Inedahl beskriver även hur en man som tidigare bott på platsen vaknat mitt i natten av ett ljud från övervåningen. Han förklarade det som ett bowlingklot som rullats över golvet och studsat fram och tillbaka mellan lister och trösklar. Men när han gick upp för att titta efter fanns det inga spår av det inträffade.

– Trots att han hade tillgång till en hel herrgård var han nästan aldrig där efter det.

 

Ovälkommet besök

Men det är inte bara kyrkogårdar och gamla herrgårdar som råkar ut för oförklarliga fenomen. I sjuttiotalsvillan på Tallåsstigen 12 i Segeltorp har flera tidigare ägare delat med sig av hårresande historier. En kvinna som bodde i huset har berättat för Petter Inedahl om en kväll när hon låg i badet och plötsligt hörde en högljudd krasch, följt av tunga, klampande fotsteg på våningen nedanför. Stegen letade sig upp för trappan och fram till den stängda badrumsdörren där de plötsligt stannade.

– Hon blev förstås skräckslagen och trodde att det var en inbrottstjuv, men ingenting hände. När hon till slut tog mod till sig och öppnade dörren var det helt tomt. Ytterdörren var låst och alla fönsterrutor hela.

En annan person som bott i huset har berättat om en obehaglig händelse som inträffade en kväll när han somnat på soffan. När han vaknade efter sin tupplur var det iskallt i rummet och det visade sig att ytterdörren stod på vid gavel – trots att han låst den några timmar tidigare.

– I dörröppningen stod en halvt genomskinlig gestalt som gav ifrån sig ett frasande, prasslande ljud. Mannen gick försiktigt närmare och ropade åt den att försvinna – och då försvann den, säger Petter Inedahl.

En ryslig legend

På gränsen mellan Huddinge och Haninge finns en skogssjö kallad Öran, eller Örasjön. Även här har det inträffat en del underliga saker. Det sägs att en man vid namn löjtnant Lodin spökar i området. Han levde i sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talet och var känd för att orsaka bekymmer och spela sina medmänniskor elaka spratt. En dag försvann han och inte förrän våren därpå påträffades han avliden, flytandes i Öran. Det sägs att han gick genom isen – men enligt ryktena är det inte hela sanningen.

– Vissa hävdar att de boende i området hörde hans rop på hjälp men att de istället för att rädda honom ställde sig en bit ifrån och tittade på medan han drunknade. 

När vi lämnar kapellet har det börjat snöa. De isande byarna viner i träden och mörkret slukar Petter Inedahl när han försvinner iväg över kyrkogården. Jag står kvar och blickar ut över de snötäckta gravarna, medveten om vartenda ljud. Jag vänder mig hastigt om. Nej, det finns inga röda ögon intill mig. Inte ikväll.

 

SE MER: Nytt i Flempans TV-team fick en rundvandring på Tomtberga kyrkogård - se klippet här!

 

Vill du ge dig ut på spökjakt på egen hand? Nytt i Flempan har sammanställt en karta med de platser som sägs vara hemsökta i Huddinge. Lycka till... om ni vågar.

 

Grafik av Johannes Widergren.