Erik och deltagarna tar en fikapaus mellan svenskalektionerna. Foto: Camilla Jara

Här är fikat en del av träningen

”Prata svenska” är en ideell verksamhet i Huddinge som grundades, för cirka ett år sedan, i samarbete med Röda Korset av Ola Soikkanen och Anna Jutterdal. Syftet med verksamheten är att integrera utrikesfödda som har behov av att komplettera sina kunskaper i svenska och samtidigt bygga upp deras självförtroende.

Klockan är fem på eftermiddagen och de bleka väggarna och trötta korridorerna i komvuxlokalen i Huddinge fylls sakta av samtal och skratt. Det är dags för veckans ”Prata svenska” som i dag består av volontärer, samtalsledarna Ola Soikkanen, Erik Arebro och Karin Samuelsson samt sex deltagare.

– Detta är viktigt för utvecklingen av samhället och integrationen, säger Ola Soikkanen

Komvuxlokalen är nästan tom på människor men i ett av de många klassrummen möts volontärerna och deltagarna. Majoriteten av deltagarna är killar som söker asyl och väntar på besked från Migrationsverket om de får stanna kvar i Sverige eller inte. Trots frustration är atmosfären fylld av hopp, mål och stora planer. En av killarna heter Mohamed Fasul. Han har väntat på sitt beslut om uppehållstillstånd i ett år.

– Jag kommer hit eftersom jag inte kan gå i skolan än, då jag saknar uppehållstillstånd. Många jag känner kan inte ett ord svenska och det begränsar dem, säger Mohamed.

Mohamed har varit på språkverkstaden fyra gånger. Foto: Camilla Jara

Varje träff är unik eftersom deltagarna kommer dit utan föranmälan. De delas upp i två grupper baserat på deras svenskakunskaper. Grammatikgruppen är den avancerade gruppen, som i dag leds av civilekonomen Erik Arebro. Gruppen består av fem killar, alla i olika åldrar och med olika bakgrund. Tjejerna lyser dock med sin frånvaro.

– Tyvärr är det väldigt lite tjejer, vi gör inget speciellt just nu för att få med tjejer, utan satsar på att uppmärksamma de som finns på plats, säger Ola.

Fikapausen är ett krav

Klassrummet är litet och killarna sitter tillsammans vid ett bord. Stämningen är varm och det finns en speciell öppenhet. Erik pratar om partikelverb och skriver olika meningar på tavlan. Ordet ”stöta” kommer upp på tavlan och det blir början på en livlig diskussion om att stöta på tjejer. En av killarna undrar om man kan säga till en tjej att hon är snygg och de andra deltagarna brister ut i skratt. Klockan är nu kvart i sex och det är snart dags för en fika.

Det som skiljer ”Prata svenska” från övriga språkorienterade verksamheter är den gemensamma fikapausen, som hålls i lokalens lunchrum. Det är här deltagarna får träna på språket genom att etablera kontakt med andra. Några sitter ner medan andra står upp. Det finns läsk och kakor, men fokus ligger på att samtala.

Klockan slår sex och det är dags för ett sista ryck. Efter fikat är det dags för högläsning och killarna läser en mening var. Efter varje mening går Erik igenom de svåra orden genom att koppla de till olika exempel, vilket i sin tur brukar leda till lärorika diskussioner.

– Detta är fjärde gången jag är här. Jag har varit på andra språkverksamheter tidigare men här finns Erik och han är bäst, säger Mohamed och ler blygsamt.