Bild på Stefan Löfven och en flicka som jobbar i ett klassrum

Stefan Löfven måste ena sitt parti i skolfrågan Foto: Socialdemokraterna

Religiösa skolor splittrar Socialdemokraterna

Av Simon Uggla
En het potatis inför den stundande kongressen är frågan om religiösa friskolor. Partiledningen vill se hårdare regler och skärpt tillsyn, en linje som mött hårt motstånd – inte minst i de egna leden.

Den 8-12 april är det socialdemokratisk partikongress i Göteborg. Partiet är splittrat i frågan om religiösa friskolor. Den 24 mars publicerades en debattartikel i DN där 13 socialdemokrater, varav flera riksdagsledamöter, motsatte sig partiledningens linje. De vill istället se ett förbud mot religiösa inslag. Debatten har blossat upp ytterligare till följd av Kalla Faktas inslag från en muslimsk friskola i Vällingby där flickor gått på skolbussen längst bak och pojkar längst fram.

Religiösa inslag är idag tillåtet i skolan, så länge de inte förekommer i undervisningen. Motståndare till partiledningens linje vill helt avskaffa möjligheten för friskolor att ha religiös inriktning.

– Vill föräldrar och vårdnadshavare berika sina barn med religiösa eller kulturella åsikter finns det många timmar utanför skolan att göra det på, sade skolborgarråd Olle Burell (S) till Sveriges Radios Ekot i onsdags.

Stockholms läns partidistrikt, där Huddinge kommun ingår, förespråkar den striktare linjen. Distriktet är med sina 28 ombud landets näst största. Sara Heelge Vikmång, socialdemokratisk gruppledare och kommunalråd i Huddinge delar inte uppfattningen att partiet är splittrat. Hon poängterar att hela partiet är kritiskt till religiösa friskolor.

– Vi är helt överens i vårt parti om att skolan hålls fri från religiösa inslag. Samtidigt som det är viktigt att slå fast religionsfriheten hemma är det viktigt att vara tydlig med skolans oberoende. Partistyrelsen föreslår flera skärpningar och säger nu att man är beredd att gå längre, det är bra tycker jag.

Sara Heelge Vikmång tror inte att ett beslut om förbud klubbas på kongressen. I likhet med hur Statsminister Stefan Löfven uttryckte det i Ekot under onsdagen, tror hon inte på ett förbud redan nu.

– Jag tror att vårt parti kommer att föreslå skärpningar och, om det behövs i framtiden, kan ta till det skarpaste verktyget – ett förbud.

En majoritet av de religiösa friskolorna i Sverige är kristna. Enligt Svenska Dagbladet finns det 71 religiösa friskolor i Sverige, 1 judisk, 11 muslimska och 59 kristna. Skolborgarrådet Olle Burells uttalande om ett stopp för religiösa friskolor har fått Bo Nyberg, ordförande för kristna friskolerådet att reagera.

– Genom att attackera och kritisera en muslimsk friskola vill man också slå mot kristna skolor. Det handlar i själva verket om tankekontroll, och det är en farlig utveckling. Det är ett steg mot en totalitär stat, sade han till P4 Stockholm igår, torsdag.

Socialdemokraterna fattar beslut i frågan på tisdag den 11 april, kongressens näst sista dag.