Vårens hemskheter har kommit, för vissa. Foto: Anna Linde

Pollenkollen med
Nytt i Flempan

Nu har många börjat knapra tabletter, sniffa spray och förbereda sig. Men hur vet man vad som fungerar bäst? Utbudet är stort och man blir lätt förvirrad i medicindjungeln.

Den här tiden på året är det många som går runt med snuvig näsa, hes stämma och tungt huvud. Pollen kan tyckas vara en relativt lindrig allergi i förhållande till många andra. Många bär på allergier som kan vara livshotande. Pollenbesvär är ett hyfsat ofarligt problem men drabbar många och påverkar den utsatta varje dag under större delen av våren och sommaren.

Nytt i Flempan besökte Apoteket Hjärtat i Huddinge centrum, dit många vänder sig för att få bukt med sin allergi. Här är deras tips på hur du garderar dig inför pollensäsongen.

  • Komplettera med vitaminer som motverkar trötthet. B-vitamin är ett av många tillskott som kan hjälpa dig att hålla ögonen öppna under dagen.

 

  • Blir du trött av tabletterna? Då kan du byta märke eller välja en annan form av medicinering, som spray eller naturprodukter. Testa dig fram vad som passar just dig!

 

  • Känner du av mer besvär än vanligt en dag kan du dubbla intaget av vissa tabletter. Fråga på apoteket om det går bra att dubbla dosen.

 

  • Nässprayer har olika funktioner.  Vissa motverkar täppthet och andra hjälper till vid rinnsnuva. Upplever du besvär av båda sorter finns det all-round-nässprayer. Känns det irriterat finns det sesamolja som mjukar upp torra slemhinnor.

 

  • Håll koll på utgångsdatumet på din medicin så den inte gått ut.

 

  • Koksaltlösning kan du köpa eller koka på egen hand hemma. Det kan vara behagligt för både ögon och näsa. Använder du linser bör du vara observant på att konserveringsmedel som finns i vissa preparat kan missfärga dina linser.

 

  • Undvik att ta med dig pollen in i hemmet genom att duscha av dig varje dag, inklusive håret. Byt kläder så fort du kommer hem och torka inte kläder och lakan utomhus. Håll fönster stängda på dagen och vädra på kvällen eller natten istället.

 

  • Börja medicinera redan innan du känner av symptomen, för att maximera effekten. Ställ in en årlig påminnelse på mobilen om att nu är det dags att börja förbereda sig. Ofta kommer pollensäsongen om en chock. Många går runt och tror att de är förkylda i flera veckor innan de inser att det är pollen som spökar.