Snart dags för BINGO! Foto: Anna Linde

Aktiva på äldre dar

Av Anna Linde & Ina Kråkström
På skärtorsdagen besökte Nytt i Flempan Rosendalsgårdens äldreboende för en närmare inblick i de äldres vardagsliv. Varje torsdag är det bingo, en av många aktiviteter på det prisbelönta äldreboendet.

Det tar sin tid tills alla har samlats kring bingobordet. De rullar in en efter en och parkerar sina rullatorer längs med väggen. Många är det som vill delta. Bingon är en av de populäraste aktiviteterna tillsammans med puben på måndagar. Det är personalen Eva Hammarlund och Anna-Karin Holmberg som med stöd av volontären Ragne Jönsson håller i trådarna.

– Bingon är alltid fullsatt. Puben lockar på grund av de unga charmerande musikanterna, skrattar Eva Hammarlund.

Eftersom att det är påsk så är självklart priset chokladkaniner och bingon spelas på brickor som Arbetscentrum i Huddinge gjort. Spelet är spännande för de som har chans på bingo, för de med mindre tur kan det bli tröttsamt. Vissa tjatar om kaffe redan under den första spelomgången. För den boende Gärd Johansson är det inte spelet som står i fokus.

– Jag är alltid här men jag sitter mest bara och tjatar med kärringarna. Jag uppskattar sällskap för jag blir lätt tokig om jag är ensam för länge.

Så minns de Huddinge

Gärd Johansson är en av de som bott på äldreboendet längst. Innan hon kom hit bodde hon i innerstan. Annars är det många både bland personal och boende som har bott i Huddinge i hela sina liv.

– Förr var Huddinge verkligen som landet, med gamla hus och stora trädgårdar. Jag prövade att bo i innerstan men flyttade snabbt tillbaka hit, säger Anna-Karin Holmberg.

De piggaste bingospelarna sitter kvar och småpratar med personalen. De boende är tacksamma över att de bor på ett bra äldreboende – 2014 blev Rosendalsgården utsett till landets 20:e bästa boende i Socialstyrelsens brukarundersökning för särskilda boenden.

Lyckligt lottade

De diskuterar bostadsbristen i Huddinge. Eftersom äldreboenden innefattar vård och service är det förhållandevis dyrt för de boende. Det är få som har råd att på egen hand ställa sig i kö för en plats på ett specifikt äldreboende. Vanligast är att kommunen går in med stöd och tilldelar de sökande en plats. De boende på Rosendalsgården avundas inte dem som letar efter hyresrätter eller de äldre som måste flytta hem till sina barn.

– Det är inte alls självklart för oss gamla att vi vill bo med våra barn, personligen trivs jag bättre med att bo tillsammans med andra i min ålder, säger Gärd Johansson.

Bingospelarna mumsar glatt i sig de sista kakbitarna innan de återgår till vardagen på äldreboendet.

På Rosendalsgården är det full rulle inför dagens bingo. Foto: Ina Kråkström