Jeanette Höglund engagerar sig för de äldre. Foto: Martin Larsson

Vem står upp för de fattiga pensionärerna

Våra äldre ses ofta som en bortglömd och utsatt grupp i samhället. Statistik från SCB visar att i alla kommuner har andelen äldre som ligger i riskzonen för fattigdom ökat mellan 2013 och 2015. Vi talar med Huddinge kommun och med Jeanette Höglund, en privatperson som fick nog och tog saken i egna händer.

Enligt SCB är det i en tredjedel av landets kommuner över 20 procent av de äldre som lever i utsatthet. Huddinge var den fjärde hårdast drabbade kommunen. Att leva i ekonomisk utsatthet innebär enligt EU att ens inkomst ligger under 60 procent av medianinkomsten. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärers ekonomi på Pensionärernas riksorganisation (PRO), uttalar sig till Nyhetsbyrån Siren.

– Det här är människor som inte kan ha samma standard som övriga befolkningen. De måste välja bort nödvändiga saker, som att dra ned på mat eller tandvård. Det kan också bli svårt att upprätthålla sociala kontakter, eftersom pengarna inte täcker reskostnader eller räcker till att ta en fika eller gå på bio.

Jeanette Höglund tar saken i egna händer

En eldsjäl som ofta vandrar runt i city och hjälper de äldre är Jeanette Höglund, grundare av Viddinsida.nu. Hon var tidigare ordningsvakt och medverkade i tv-serien Tunnelbanan. Det var allt elände som hon fick se i arbetet som gjorde att hon tillslut var tvungen att göra något.

– Det var en välklädd och stilig äldre herre som fångade min uppmärksamhet. Jag såg honom på T-centralen letandes efter pantburkar i papperskorgarna. Ju mer han berättade om sin situation desto starkare blev min övertygelse om att starta en hjälporganisation, säger Jeanette Höglund.

Vikten av en pådrivande diskussion mellan medborgare, politiker och kommuner, blir extra tydlig i det arbete som Jeanette gör. Enligt henne är en del av problematiken att de fattiga pensionärerna ofta skäms och undviker att visa sig ute, vilket gör det enkelt för makthavarna att låtsas vara omedvetna. En del utsatta söker sig till varandra och tar sig in till city för att mätta magen. Där är det störst chans att få smaka av ett soppkök. Via livesändningar på Facebook får Jeanettes följare se verkligheten av Stockholmsnatten. Jeanette berättar om livsöden hon får ta del av:

– En man blev lämnad av sin fru och nu får han inte ihop vardagen med bara en pension. En annan miste sina föräldrar som ung och tröstade sig med alkohol. Han är nu nykter men helt utelämnad av samhället. Många har fördomar om att de skulle ta droger. I själva verket är de så rädda för att bo på härbärgen att de hellre sover ute i en snödriva.

Många är det som stöttar och skänker pengar, skådespelaren Kjell Bergqvist är ofta delaktig. Även finansministern Magdalena Andersson har varit på besök och Jeanette känner att hoppet finns. Men hon kräver mer än ett besök och lovande ord.

– Jag satsar helhjärtat för att en förändring ska ske. Den första maj ska jag hålla i en välgörenhetsgala och det finns intresse av att göra en tv-serie. Det har hänt att jag gått ut offentligt och sökt boende till de äldre och privatpersoner har välkomnat dem till sina källarvåningar. Jag känner ett starkt gehör från svenska folket och även via medier kan vi göra skillnad.

Så arbetar Huddinge kommun

Kommunen kan hjälpa till med försörjningsstöd beroende på hur den utsattes förmåga att klara sig ekonomiskt ser ut. Under 2016 fanns det 68 hushåll i Huddinge som ansökte om försörjningsstöd där minst en person i hushållet var över 65 år. Uppsökare från kommunen söker upp utsatta Huddingebor och uppmuntrar dem till att vid behov uppsöka vård. Men de finns främst till för missbrukare och människor med psykisk ohälsa. För de som är friska men fattiga finns egentligen inget direkt stöd. Erika Svärdh, kommunikationschef på social- och äldreomsorgsförvaltningen säger att det är ett resultat av hur skatte- och pensionssystemet ser ut.

– Det vi kan göra är att uppmuntra politikerna att driva på bostadsutvecklingen. Vi behöver billiga seniorbostäder. Vad som är svårt för äldre som vill sälja sin kåk, som de köpt på 70-talet för knappt 200 000 kronor, är att de trots vinsten, inte har någonstans att flytta till på grund av Huddinges bostadsbrist. Utan stöd från skatteverket och finansdepartementet finns det inte så mycket som vi i kommunen kan påverka.

Sänkt skatt för pensionärer i vårbudgeten

När finansministern presenterade vårbudgeten fanns förslag om att sänka skatten för alla som fyllt 65 år och har en pensionsinkomst på mellan 10.000 och 30.000 kronor i månaden. Vilken skulle bidra till att skillnaden mellan arbets- och pensionsinkomster då är borta på pensionsinkomster upp till 14 000 kronor i månaden.  

Unga känner sig sällan motiverade att lägga undan pengar till pensionen. För många lockar det mer att använda pengarna direkt istället för om 50 år. Den rådande debatten kring fattigdom och pensionärer väcker mångas tankar. Varför är det så svårt att få penarna att räcka till för den som har slitit och arbetat hela livet? Hur är det tänkt att de som hamnat utanför system ska överleva? Kanske har den nya uppmärksamheten från folket lagt grunden för en ljusare framtid. Annars blir det tufft för kommande pensionärer.