Hur sorterar jag rätt? Foto: Sara Fallberg Omar

Här återvinner du

Av Sara Fallberg Omar och Cecilia Simander
Hör du till dem som står och velar på sopstationen? Vad ska jag göra med mjölkpaketet, var slänger jag plastkassen? Det finns 50 återvinningsstationer i Huddinge, här är några tips för hur du använder dem.

De fem vanliga sorteringskärlen är papper, plast, metall, glas och tidningar. Oftast är det ganska självklart i vilket kärl man ska slänga sitt avfall, men vissa förpackningar kan vara svårare att klura ut var de ska slängas.

Det här kan vara krångligt att källsortera:

Kuvert  & post it-lappar: Ska inte slängas i pappersinsamlingen. Detta för att klistret på dem inte får spridas i pappersmassan. De slängs i brännbart.

Frigolit: Ska slängas i plastinsamlingen.

Hårda och mjuka plastförpackningar: Sedan några år tillbaka slängs båda i plastinsamlingen.

Förpackningar av två material: Enligt FTI (Förpacknings & tidningsinsamlingen) ska man aldrig behöva använda ett verktyg för att separera två material. Till exempel mjölkförpackningar som består av både papper och plast går ner i pappersinsamlingen, eftersom de består mest av papper. Men korken ska tas av och slängas i plast.

Det finns också två återvinningscentraler, i Flemingsberg och Skogås. Där kan du lämna farligt avfall, grovsopor, elavfall och trädgårdsavfall och så vidare.

 

Här hittar du Huddinges återvinningsstationer.

 

Skicka gärna dina bilder på de snuskigaste återvinningsstationerna i Huddinge till oss !