Under Skansbron gömmer sig en laglig graffitivägg. Foto: Cecilia Simander

Huddinge vill inte ha graffiti

Av Cecilia Simander
Stockholms stad har de senaste åren uppfört flera lagliga väggar för graffitimåleri. Men det finns inga planer på att uppföra några sådana väggar i Huddinge. – Det finns inga studier på om lagliga väggar varken ökar eller minskar den olagliga graffitin, säger Victor Chiorean, säkerhetssamordnare på kommunstyrelsens förvaltning.
Här finns Stockholms lagliga graffitiväggar: Alby - Subtopiavägen och Lilla subtopiavägen Märsta - Ungdomens hus Rågsved - Snösätra upplageområde Södermalm - Tantolunden och Skanstull

Nya riktlinjer för klotter ska enligt planering klubbas igenom till sommaren av kommunfullmäktige. Det ska göras satsningar på bland annat felanmälningar och sanering. Victor Chiorean menar att klotter är ett bekymmer för kommunen och att det är svårt att skilja på vad som är graffiti, samt vad som är klotter. Ambitionen är att de nya riktlinjerna ska hålla gatorna fria från all form av olagligt målande.

Laglig graffiti i Rågsved. Foto: Cecilia Simander


 

Hugo Röjgård, ordförande i föreningen Graffitifrämjandet (GF), menar att det är tråkigt att kommunen inte vill bistå med någon yta, då graffitin som konstform blir alltmer populär.

 – Många kommuner i Sverige vet väldigt lite om graffitikulturen, säger Hugo Röjgård.

Du som väntar på en laglig graffitivägg i Huddinge kommer få fortsätta vänta. Men under tiden kan du ta dig hit: