Snart är det grillsäsong. Foto: Jun Seita

Grilla säkert med brandmännens tips

Av Clara Silfwerplatz och Hedvig Spångmark
Äntligen är våren här och grillsäsongen kommer igång. Att grilla kan dock innebära en brandrisk.

Huddinge brandförsvar jobbar förebyggande genom att dela ut informationsblad bland annat i Flemingsbergs centrum. De besöker även bostads-och hyresrättsföreningar för att sprida uppmärksamhet kring riskerna.

Många slarvar med eld, enligt Håkan Eriksson, styrkeledare på Huddinges brandstation.

– Fimpar som slängs och engångsgrillar som blir kvarlämnade blir ett problem när det blir varmare ute och torrare i marken, säger Håkan Eriksson.

Grillplatser i Huddinge


Grafik: Line Lundin

 

Brandskyddsföreningens säkerhetstips för grillare:

  • Kontrollera med räddningstjänsten att det inte är eldningsförbud.
  • Placera grillen stadigt. Den ska inte välta av blåst eller lekande barn och hundar.
  • Elda bara med grillkol eller briketter.
  • Använd eltändare för att tända.
  • Se till att du har vattenslangen eller en hink med vatten så att du kan släcka.
  • Lämna aldrig grillen utan bevakning.
  • Låt grillningen ta tid så blir maten godare.
  • Låt grillen stå ute till nästa gång du grillar. Kolla att kolen/askan känns kall.
  • Dränk engångsgrillen i mycket vatten, släng engångsbehållaren utan grillkol i soporna.
  • Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.
  • Grillning på inglasad balkong kan innebära livsfara. Utöver risken för brand kan man bli kolmonoxidförgiftad vid dålig ventilation. Det är fastighetsägaren som bestämmer om det är tillåtet att grilla på balkongen. Brandskyddsföreningen rekommenderar att man inte grillar med kolgrill på balkongen.
  • Listan hämtade vi här.