Kommunals manifestation mot nedskärningar. Foto: Sara Fallberg Omar

Demonstration mot nedskärningar

Av Sara Fallberg Omar
Gårdagens kommunfullmäktigemöte överskuggades av demonstranternas missnöjda röster.

– Vi har fått nog! säger Kajsa Holmberg, anställd på Rosendalsgårdens äldreboende.

Utanför kommunhuset står undersköterskan Kajsa Holmberg. Hon och hennes meddemonstranter från Kommunal är här för att visa sitt missnöje mot kommunens nedskärningar.

– Vi är helt slutkörda när vi kommer hem. Man har ingen energi kvar till livet utanför jobbet. Flera sjukskriver sig och går in i väggen, säger Kajsa Holmberg.

En annan deltagare i demonstrationen är Faten Fawzi, också anställd på Rosendalsgårdens äldreboende.

– Mindre resurser leder till stress och sämre kvalitet på vården. Jag har varit anställd inom äldrevården sedan 2003 och inte haft några problem förrän nu. Nu får de äldre inte den vård de är värda, säger Faten Fawzi.

Kommunens ordförande moderaten Daniel Dronjak Nordqvist menar dock att det är en utmaning att bemanna arbetsplatserna och tycker inte att ökningen av inhyrd personal är över det normala.

Men Liselotte Johansson, anställd på vikingagården seniorcenter, vill se fler fast anställda. Hon ser inget fel med timvikarier, det är mängden som är problemet. Hon tycker att tryggheten blir lidande.

– De äldre får ingen kontinuitet när de möter så många olika personer varje dag, säger Liselotte Johansson.

Vice ordförande Kim Eriksson säger till Nytt i Flempan att Kommunal får signaler från skyddsombuden att det inte går längre, personalen är rädd för att gå till jobbet.

– Vi vill ha bättre arbetsmiljö. Som situationen är nu hinner man inte ens gå på toaletten, säger Kim Eriksson.