Paradislackan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sju Huddingebor inblandade i Paradisläckan

Av Sebastian Strandberg & Nichlas Pettersson
Miljontals läckta dokument, avslöjanden av skatteparadis och miljontals kronor till brevlådeföretag. 2000 svenskar finns med i den så kallade Paradisläckan som avslöjades i helgen. Sju av dem bor i Huddinge kommun.
Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument. 180 länder är inblandade i läckan och informationen sträcker sig över nästan 70 år, 1950 till 2016. Dokumenten består bland annat av bolagshandlingar, mejl och passkopior. Majoriteten av dokumenten kommer från Juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och TT är de svenska redaktionerna som deltar i samarbetet. Källa: SVT
87 procent av svenskarna är män. bara 158 stycken är kvinnor. Åldersspridningen är stor, hälften är över 50 år. Tolv av svenskarna hade en inkomst på över 10,5 miljoner år 2016 och runt hälften tjänade över 500 000 om året. 34 av svenskarna är bosatta på Malta, men majoriteten bor i Stockholms län. Källa: SVT

För att slippa betala skatt på hemmaplan placerar rika människor pengar i länder och öar med ingen eller väldigt lite bolagsinsyn. Först att ta del av Paradisläckan var den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som i sin tur har delat med sig av materialet till internationella journalistnätverket ICIJ. På kort tid har 382 journalister i 67 länder gått igenom handlingarna.

Nu har SVT tillsammans med TT kartlagt svenskarna som är med i läckan och de har lyckats identifiera 1 180 av de 2000 inblandade. Sju av dessa bor i Huddinge kommun – fyra i Huddinge, två i Segeltorp och en i Vårby. 40 miljarder kronor uppges Sveriges ekonomi gå miste om varje år när pengar istället placeras i skatteparadis.

Totalt 120 000 personer och företag förekommer i Paradisläckan och motsvarande 80 000 miljarder kronor i skatt har undanhållits. Det betyder att pengar till ett värde av 20 gånger Sveriges BNP, eller 13 procent av världens BNP, har gömts undan.

Personerna som är namngivna i läckan behöver dock inte ha gjort något brottsligt. Att ha bolagsuppdrag på Malta är förstås inte olagligt. Vi har fri rörlighet inom EU och till exempel är det många spelföretag som bedriver sin verksamhet där. Det finns däremot flera exempel på rena brevlådeföretag vilket är företag som bara finns på pappret men som inte har någon riktig verksamhet. Dessutom förekommer tecken på att privatpersoner och företag ägnat sig åt skatteflykt, penningtvätt och brott mot FN:s sanktioner. 

Listan över folkbokförda i Huddinge kommun med bolagsengagemang på Malta är baserad på SVT:s uppgifter. För att skydda de inblandades identitet är prickarna på kartan ingen speciell adress, utan motsvarar mitten på det geografiska område som postnumret utgör.