Ett misstänkt vapen på Källbrinksskolan oroade både elever och lärare. Foto: Kalle Barrsjö

Larm om vapen på skola i Huddinge

Av Kalle Barrsjö
Vid 10-tiden på torsdagen avbröts förmiddagslugnet av ett vapenlarm på Källbrinksskolan i Huddinge. Skolpersonalen hade hört från yngre elever att en person gick runt med ett vapen och ringt polisen. När polisen kom till skolan förstod de kvickt att vapnet bara var en attrapp.

Både pikéer och polispatruller fanns i närområdet och när de kom till platsen spärrades skolan av enligt deras rutiner för just vapenlarm.

— Vi fick ett samtal om att någon hade sett ett vapen på skolan, säger polisinspektör Reine Berglund.

Men de möttes inte av något hot, utan istället av elever som spelade in en reklamfilm om vapenteknik. Vapnet var i själva verket en attrapp och användes som rekvisita i elevernas skolfilm. Varken skolledningen eller personalen var fullt informerade om att eleverna hade planerat detta.

— Det finns ingen skyldighet att underrätta oss, säger Berglund.

Det skapades även viss panik på skolan när polispatrullen stormade in.

— Det är klart att man blir orolig när poliser stormar in, säger Berglund.

Polisen ägnade därefter förmiddagen åt att informera eleverna och personalen om händelsen. På Källbrinksskolans hemsida kommenterar skolans rektor Elinor Kennerö Tonner händelsen i ett längre meddelande, där hon bland annat skriver att ”det är ingen fara för oss här på skolan, alla kan känna sig lugna. Eleverna var jätteduktiga som snabbt lyssnade på oss vuxna och höll sig i klassrummen. Det är precis så vi ska göra vid sådana här situationer. Vi finns här för alla våra elever och om ni vårdnadshavare har funderingar – kontakta mentorerna eller teamledarna”.