Shabnam Nikpour vill se engagemang och gemenskap i Huddinges förorter. Foto: Elin Blomqvist

Shabnam brinner
för att engagera

Shabnam Nikpour har många bollar i luften. Hon har startat flera projekt både i Huddinges förorter och i Ghana, Afrika. Hon brinner för integration och gemenskap och ser gärna att fler människor engagerar sig i sin omgivning.
Ålder: 42 år
Familj: Man och två barn
Utmärkelser: Huddinges Demokratipris 2016

Med stor entusiasm välkomnar Shabnam Nikpour mig med öppna armar till Expose Dance and Music Ensemble föreningslokal i Masmo, en av Huddinges förorter. Hon är ordentligt förberedd och har både ställt i ordning dator och lagt fram papper på ett bord i lokalen.

Shabnam Nikpour som är uppvuxen i Iran men som i flera år har varit bosatt i Huddinge kommun säger att hon är mycket tacksam för sina föräldrar. Det är de som har lärt henne att det är viktigt att vara engagerad i samhället. Hon berättar att när hon själv kom till Sverige möttes hon av många personer som engagerade sig i sin omgivning, människor som brydde sig om andra på riktigt. Shabnam Nikpour kände då att hon själv behövde engagera sig i Sverige. Så hon grundade den kulturella föreningen Expose Dance and Music Ensemble i Masmo.
– Vi ville bilda en trygg plattform för människor att komma samman med demokratiska visioner.

Intresse för afrikansk kultur

Som en del av föreningen håller Shabnam Nikpour i danskurser i afrikansk dans och bjuder in till flera aktiviteter som är öppna för alla. Att det är just afrikansk dans beror på att Shabnam Nikpour själv gillar Afrikas kultur.
– Jag älskar deras musik, dans, konst och poesi, säger Shabnam.

Men det är inte bara danskurser och aktiviteter som anordnas av föreningen. Shabnam Nikpour startade 2016 talkshowen ”Hej Huddinge med Shabnam”. I talkshowen diskuteras bland annat aktuella frågor i kommunen och hon bjuder in gäster som politiker och personer som engagerar sig i samhället. År 2016 tilldelades hon Huddinges demokratipris för sitt arbete.

Nya skolor i Ghana

Shabnam Nikpour har även varit med och startat organisationen Educate the children project i Afrika. Hon startade organisationen för att hon ville hjälpa till att bekämpa fattigdomen i Afrika. Projektet innebär bland annat att hjälpa till att bygga en förskola och en skola med boendemöjlighet i Ghana. 2016 besökte hon själv Ghana för att kunna träffa människor och volontärer som var på platsen.
– Jag ville träffa barnen, lärarna, föräldrarna, volontärerna, jag ville kommunicera med dem i verkligheten, säger Shabnam Nikpour.

Shabnam Nikpour säger att det gör ont i henne att barn tvingas börja arbeta när de är små, att de inte har råd att gå i skolan och att många blir sexuellt utnyttjade. Hon berättar att hon vill vara med och minska fattigdomen och ge barn en bra och trygg framtid. Och det går att göra med kunskap. Hon nämner att hon vill att projektet ska vara för alla. Och alla ska kunna hjälpa till.
– Alla som vill ska kunna bidra. Man måste inte bidra med pengar, man kan skänka kläder, skolböcker och skolsaker också, säger Shabnam Nikpour. För hon tror nämligen att kunskap plus glada barn skapar framtiden.