Medlemmar i SPF Huddinge samtalar med varandra. Foto: Clara Hällgren

Minglande seniorer

Den elfte april samlades ett tjugotal pensionärer i en lokal i Huddinge centrum för en mingelkväll, arrangerad av SPF Seniorerna Huddinge. Borden i lokalen var dukade med snacks, och olika sorters dryck fanns till försäljning.

Totalt antal medlemmar:

265 000

Antal medlemmar i Huddinge: 1300

Årsavgift: 300 kronor

Ordförande: Berit Westergren

Aktiviteter: Exempelvis spel, sporter, resor & vandringar

SPF Seniorerna är en nationell organisation med 265 000 medlemmar. Målsättningen är att vara en stark röst för alla som har rätt till pension i Sverige och att alltid vara religiöst och partipolitiskt obundna. SPF Seniorerna har 800 föreningar i landet, och i Huddinge finns en av dem. Margareta Keijser, 84, är aktiv i SPF som sekreterare och deltagare i olika evenemang.

– Det är en unik förening som ger en möjlighet att prova nya aktiviteter. Det sociala betyder väldigt mycket för mig. Idag har jag varit och spelat boule med några andra medlemmar och nu är jag här på mingelkvällen, säger Margareta Keijser.

 

Föreningen vill få fler seniorer att lämna sitt hem för att träffa vänner och skapa nya bekantskaper. SPF Huddinge har ett packat schema med en mängd valbara aktiviteter, allt från utlands- och endagsresor till mattcurling och schack.

– Det känns lätt att bli gammal i den här kommunen. Jag brukar säga att det är tiden som inte räcker till, det finns så mycket roligt att göra, säger medlemmen Inger Erholt.

SPF Huddinge är väldigt noga med att vara politiskt obundna. Inför höstens val arrangerar föreningen så att alla Huddinges partier skickar en representant för att svara på frågor och berätta om sin politik. På måndag är det sverigedemokraternas tur.

– Det är viktigt eftersom människor blir allt äldre nu för tiden. Vi vill vara en stark röst för seniorerna i samhället och låta alla komma till tals, säger Margareta Keijser.

 

I takt med att Huddinges befolkning växer, blir också andelen pensionärer större. En del är beroende av hemtjänsten, som enligt Margareta Keijser är överbelastad.  Pensionärer som är i behov av hjälp hemma och vid transporter möter dagligen personal som de inte tidigare träffat.

– Jag är inte speciellt insatt men jag tycker att kontinuitet är viktigt. I hemtjänsten är det nya personer varje dag. Många äldre har svårt att komma ut och vara sociala på egen hand, vilket hemtjänsten inte alltid har tid att hjälpa till med, menar Margareta Keijser.

Föreningen är ideell och för att få delta i aktiviteterna betalar medlemmarna en årssumma och en avgift per aktivitet som beror på vilken typ av sammankomst det är. Summan för aktiviteten skiljer sig om det exempelvis gäller en resa eller en stund ägnad åt diverse IT-frågor. Endagsutflykterna, till bland andra operan i Uppsala, är populära och brukar ledas av en reseledare som är kunnig i ämnet.

– Det är väldigt trevligt. När vi var i Uppsala för att se en opera var reseledaren själv operasångare och kunde förklara vad det var vi skulle få se. Det gav väldigt mycket, säger Margareta Keijser.

SPF Seniorerna arbetar aktivt för att göra skillnad för Sveriges pensionärer. Bland annat driver dem frågor om bättre mat i äldreomsorgen, sänkt skatt för pensionärer och höjt bostadstillägg.