Maya Maldonado Foto:Kaisa Häggqvist

En mötesplats på svenska

Att flytta till ett nytt land kan vara överväldigande. Speciellt när man inte kan språket. I Huddinge finns olika sätt att lära sig svenska för människor som just har kommit till Sverige. Det senaste initiativet är en bokcirkel med lättlästa texter.

Hela världen på plats

Mirko kommer från Peru och gillar eurovision. Det är så han beskriver sig själv. Presentationen är starten på dagens bokcirkel och alla deltagare får sin chans att berätta om sig själva. Det visar sig att de som deltar är från stora delar av världen. Shir kommer från Afghanistan, Max från Canada. Senast hade Maya Maldonado de kantonesiska, thailändska, albanskaska och lugandiska språken på plats.

 

Maya och Bokcirkeln

Maya är den som står i täten för bokcirkeln på lätt svenska i Huddinge. Initiativet togs av biblioteket och bokcirkeln ska fungera som ett komplement till den traditionella svenskundervisningen som bland annat SFI och språkcafeérna driver. Här ligger inte fokus på själva samtalet utan på läsning. Deltagarna får läsa korta stycken högt för varandra och sen diskutera vad de just har läst. De stannar upp om det är något som är svårt att förstå och tar sig an orden från olika vinklar för att förklara innebörden av orden.

– Har man grisar som husdjur i Thailand? frågar Liisa Eklund en av de thailändska deltagarna - Pornthipa.

Liisa arbetar som bibliotekarie på Medborgarplatsen och driver en liknande bokcirkel som den i Huddinge.

– Nä, i Thailand äter vi grisar, svara Pornthipa och skrattar.

 

I skrifter används ord som inte förekommer i det vardagliga språket. Poesi, noveller, deckare och skönlitteratur har specifikt språk för sin genre.

– När man läser ur en bok utökar man sin vokabulär på ett annat sätt, säger Maya.

 

Mödrar och Söner

För tillfället arbetar de med den lättlästa versionen av Mödrar och söner av Theodor Kallifatides. En bok de har använt sig av sen bokcirkeln startade i våras.

Under träffarna bjuds det på fika och tanken är att skapa en trygg, informell läromiljö. Det är fortfarande undervisning, men det ska inte kännas som en skola.

 

Tryggare läsare

Det var genom grundvuxs kanaler de fick ut information om bokcirkeln till bland annat SFI. Det verkar ha gett resultat och många där ifrån har hittat till träffarna. Uppslutningen ser lite olika ut från gång till gång men Maya tycker redan att man ser en utveckling i deltagarnas läsning.

– Vi har inte funnits så länge men de verkar redan tryggare och säkrare i att läsa högt.

 

Mirko går både på SFI och bokcirkeln och har kommit långt i sin språkutveckling.

– Det är en bra chans att komma hit, säger han. Det är svårt att prata med svenska människor.


Mirko, Thunyarat, Pornthipa, Max och Liisa läser tillsammans. Foto: Kaisa Häggqvist

Frekvent träning

Fram tills idag har bokcirkeln i Huddinge träffats en gång varannan vecka. De kommer att fortsätta fram till den andra maj och alla är välkomna. Till sommaren tar bokcirkeln ett kortare sommaruppehåll men är tillbaka igen till hösten. Då förhoppningsvis en gång i veckan för att hålla uppe språkträningen.