Berit Öhman, Kicki Storm och hunden Sune. Foto: Clara Hällgren

Inför Valborg -
ilska mot fyrverkerier

Av Clara Hällgren
”Sluta med fyrverkerier och smällare på Valborg, ersätt gärna med en lasershow”, så skrev Huddingebon och hundägaren Berit Öhman, 73, i ett medborgarförslag till kommunen förra året. Men trots kritik från flera håll står fyrverkerier kvar på agendan för Sjödalsparkens firande.

— Tidigare år har jag gått hem när fyrverkerierna börjar, det är min protest, säger Berit Öhman

I Facebookgruppen Vårt eget Huddinge, beskrivs missnöjet över att kommunen återigen valt att fira Valborg med pyroteknik i Sjödalsparken. Privatpersoner kommenterar bland annat att det inte är ekonomiskt motiverat, miljömässigt hållbart och att det inte är rätt mot djuren.

Kicki Ström och Berit Öhman är bosatta i Huddinge och har deltagit i diskussionerna. Bland deras bekanta är det ingen som uppskattar fyrverkerierna.

– Folk är förtvivlade att det snart är dags igen. Vissa säger att det är en så kort stund och att man får hålla ut, men jag tycker inte att man ska behöva göra det, menar Berit Öhman

 

Fyrverkerier och miljö

Huddinge beskriver sig som en ekokommun på sin hemsida. Bland annat delas ett miljöpris ut varje år till en privatperson eller en grupp. I miljöprogrammet från 2017 framgår det att Huddinge ska arbeta för en ekologiskt hållbar utveckling genom att bland annat ta hänsyn till miljö och natur i sina beslut. Berit Öhman tycker inte att fyrverkerier är rätt väg att gå.

– Politikerna står på scenen under Valborgsfirandet och är jättestolta över alla fina miljöpriser. Sen går de och skjuter av fyrverkerier. Det blir verkligen jätteskräpigt, och dagen efter ser det hemskt ut, säger Berit Öhman

 

Huddingebor väljer bort firandet

Kicki Ström kommer att hålla sig inomhus och Berit Öhman väljer att fira Valborg i Stuvsta i år.  I Stuvsta byttes fyrverkerierna ut mot en eldshow 2017. Firandet arrangeras av Equmenia Stuvsta som även i år väljer att inte ha underhållning med pyroteknik.

– Equmenia Stuvsta diskuterade under en period om vi ska ha pyroteknik i Stuvsta eller inte, och förra året valde vi att ta bort det helt. Vi fick jättepositiv respons, säger Thomas Nobling, ordförande i Equmenia Stuvsta.

Huddinges kultur och fritidsförvaltning har också önskat en ändring i programmet och står inte för betalningen av fyrverkerierna. Det är istället kommunstyrelsen som står bakom både beslutet och finansieringen. Nytt i flempan har sökt kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak utan resultat.  Roger Höglund är chef för kommunikationsavdelningen i Huddinge.

– Min bild är att det har funnits ett politiskt önskemål att ha ett Valborgsfirande som vanligt i sjödalsparken, men mer vet jag inte, säger Roger Höglund

 

Fyrverkerier påverkar människor och djur

Enligt Berit Öhman finns det 5500 hundar i Huddinge och hon menar att politikerna borde tänka efter i och med höstens val. Berit har en nio månader gammal valp som hon inte vet hur den reagerar vid höga ljud. Hennes förra hund var mycket skotträdd efter en incident med en smällare. Även människor som bor i närheten av Sjödalsparken har klagat över den höga ljudnivån som sägs skapa ett eko mellan lägenhetshusen.

– Jag vill inte riskera att göra min hund skotträdd, för då kommer det att sitta i. Jag har talat med många som lider när fyrverkerierna är igång, framförallt de som bor i husen i närheten, säger Berit Öhman.