Handpistol Foto:Teknorat (Flickr)

Bara tio dagar kvar av vapenamnestin

Av Habiba Zamayeri
Sedan 1 februari gäller en tillfällig vapenamnesti i Sverige. Men 30 april är den över. Hittills, med tio dagar kvar, har det hos Södertörnspolisen lämnats in 32 vapen. Flertalet av dessa har varit startvapen.
– Vapenamnestin innebär att alla som har ett skjutvapen eller ammunition men som inte har tillstånd för det kan lämna in dessa till polisen, utan att riskera straff för innehav.
– Den tillfälliga amnestin gäller mellan 1 februari och 30 april.
– Man behöver inte lämna sina uppgifter utan kan välja att vara anonym, när man lämnar ifrån sig vapen eller ammunition.

Peter Frisell, biträdande projektledare för vapenamnestin i Stockholmsregionen, berättar att det vid polisstationen i Flemingsberg lämnats in 32 enhandsvapen. Totalt i Stockholmsregionen har drygt 1200 vapen lämnats in och i hela landet cirka 8000. Till sista april tror Peter Frisell att man kommer att ha fått in uppemot 9000 vapen.

– I Flemingsberg har det lämnats in en hel del startvapen, sådana som används vid till exempel friidrottstävlingar, säger han.

Sedan 1988 är det licensplikt på startvapen i Sverige. Många som har kvar dessa väljer att lämna in dem under amnestin. Vissa startvapen kan göras om till riktiga vapen och det händer att folk importerar sådana från andra länder där det inte råder licensplikt, enligt Peter Frisell.

Han berättar att det vanligaste som brukar lämnas in har varit gamla övergivna jaktvapen, men att man även påträffar efterlysta vapen.

– Ambitionen är att få in vapen från den så kallade kriminella miljön. Det har hänt att det har kommit in vapen som misstänks komma från sådana miljöer, men det är svårt att veta eftersom folk får vara anonyma vid inlämningen, säger han.

Men det har också hänt att lagliga vapen lämnats in till polisen under amnestin. När det sker kontaktas ägaren och tillfrågas om det är meningen att skrota vapnet. Ibland har det handlat om missförstånd, att folk har trott att man ska lämna in vapen som man vill skrota under amnestin.

– Lagliga vapen som folk inte vill behålla, kan lämnas in till polisen under hela året, berättar Peter Frisell.

Vad händer med vapnen?

Alla vapen och tillbehör som lämnats in på polisstationer runt om i landet skickas till NFC, Nationellt forensiskt centrum, i Linköping. Där provskjuter man de vapen som anses vara av intresse.  Med hjälp av provskjutningarna kan man avgöra om vapnen har använts i brott eller inte. Därefter skrotas allt.