Frukost på Riagården. Foto: Elin Wahlgren

Här erbjuds mat till hemlösa

Av Elin Wahlgren
Klockan närmar sig åtta på fredag morgon och en samling män står utanför Riagården i Tumba där de väntar på att dörrarna ska öppnas. Här kan människor i utsatta situationer få frukost och möjlighet att sköta sin hygien.
  • Drivs av hjälporganisationen Hela människan Huddinge-Salem-Botkyrka, HSB.
  • Har funnits i Tumba sedan 1981
  • Kyrkan är huvudman
  • Beroende av bidrag som mat, pengar, kläder. Största inkomstkälla är second hand butiken.
  • Hoppas sälja matlådor för 10-15 kronor snart.
  • Adress:Gröndalsvägen 20B, Tumba
  • Öppet: 8–10

Varje vardagsmorgon klockan åtta öppnar Riagården i Tumba dörrarna för alla hemlösa i Botkyrka, Huddinge och Salem. Innanför dörrarna står frukosten serverad. Det finns bröd och pålägg, stekt ägg, ost, skinka plus yoghurt med müsli och flingor. Kaffet står färdigt i termosen och efteråt finns det en bulle var. För vissa är det enda målet mat på hela dagen. Personalen har varit där och förberett i en timme.

 

– God morgon, hälsar Anki Ögren på alla som kommer in. Hon har arbetat på Ria i fyra år och är på plats varje morgon. 

 

Männen har alla varit där tidigare och hugger genast in på maten. De dagar det kommer någon som inte varit där förut, går personalen igenom vad som förväntas av dem, hur menyn och upplägget ser ut.

 

Förutom frukost erbjuds även möjlighet att duscha och ta på sig hela och rena kläder. Även tandborste och tandkräm för den som behöver. Ett par gånger om året kommer också en frisör dit och klipper några personer per gång.

 

Nyheterna står alltid på tv:n för att ge en möjlighet att se vad som händer i världen. Där finns DN, Metro och böcker tillgängliga att läsa. Allt för att ge en känsla av samhörighet med omvärlden och komma utanför sin egna lilla bubbla, enligt Anki.

 

– Det är en bra start på dagen det här, säger en av männen efter att ha hämtat sin andra kopp kaffe och åter satt sig ner vid bordet.

 

– Ja en bra rutin för magen om inte annat! Bättre än bara fylla på med kaffe och te, säger en annan man där han sitter vid bordet bakom med en halväten smörgås.

 

Slamret av bestick hörs i lokalen samtidigt som några pratar tyst. De flesta sätter sig och läser tidningen medan de äter upp sin frukost. Klockan nio har många av männen gått hem men några glada sitter kvar och pratar. När det är dags för dagens triss kollar alla upp och gissar vad slutsumman ska hamna på. De flesta tror att det inte blir mer än 100 000 kronor i vinst. Helt rätt, för på sista och avgörande rutan står det precis det.

 

– Ja, det blir oftast det, och oftast blir de besvikna, säger en av männen.

 

Vid halv tio plockas frukosten undan, efter det får man inte äta längre men kaffe serveras tills klockan tio då Ria slår igen portarna för dagen.

Läs mer: