Johanna Jonsson Foto: Erik Svantesson Visshed

Nu är årets skräpplockardagar igång

Av Erik Svantesson Visshed
Idag drar årets skräpplockardagar igång. Runt om i hela landet ger sig små och stora ut för att se till att det hålls rent i vår natur. Barnen på förskolan Daggkåpan i Stuvsta kommer ge sig ut flera gånger under de kommande två veckorna.

Projektet Vi Håller Rent pågår under vecka 17 och 18. Det är organisationen Håll Sverige Rent som anordnar och förser med städutrustning till de som anmält sig. Det är fjortonde året i rad som Håll Sverige Rent uppmanar privatpersoner, bostadsföreningar, förskolor och skolor att städa upp i vår natur. Men målet är inte bara att städa upp allt skräp, utan även att sprida kunskap om nedskräpning.

 

”Allt fler upplever nedskräpningen som ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Genom att plocka skräp blir människor medvetna om problemet och skräpar förhoppningsvis inte ner i framtiden”, skriver Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent på organisationens hemsida.

 

Förskolan Daggkåpan är en av alla de förskolor som deltar i Vi Håller Rent. Barnen kommer flera gånger under de kommande två veckorna att ge sig ut i jakt på skräp.

 

– Vi jobbar med återvinning och miljötänk hela tiden så det är naturligt att vara med på skräpplockardagarna, berättar Johanna Jonsson, förskollärare på Daggkåpan.

 

Daggkåpan har deltagit i Vi Håller Rent en gång förut. Johanna Jonsson säger att återvinning genomsyrar aktiviteten på förskolan. I samtal mellan pedagogerna och barnen på förskolan vill de att de små ska förstå vikten av att tänka miljösmart.

 

Håll Sverige Rent för statistik över hur kommunerna presterat under tidigare års skräpplockardagar. Förra året var Helsingborg bäst, medan Huddinge hamnade på plats 92. 2017 var nästan 756 000 människor med och plockade skräp. I år har 281 av 290 kommuner anmält att de ska delta i Vi håller rent. 2017 hade Huddinge kommun över 5000 deltagare i kampanjen.

 

Det pågår också en tävling där skräpplockarna uppmanas lämna in statistik över vad för slags skräp de hittat och hur mycket. De uppmanas även komma på ett kreativt förslag för hur nedskräpningen kan minska. Olika priser kan kammas hem till extra flitiga miljöhjältar. Mer information om tävlingen och priser finns Här.