Nazistpropaganda sprids – Nordfront förnekar

Av Redaktionen
HUDDINGE.Nazistiskt klotter har dykt upp runt om i kommunen. Klottret är signerat av Nordfront, men organisationen frånsäger sig ansvaret.
Nordfront: Nordiska Motståndsrörelsens nynazistiska medieorgan
Nordiska Motståndsrörelsen (NMR): Organisation och politiskt parti med nynazistiska värderingar och som tror på den vita människans överhet.
Nynazism: Nynazismen (av anhängarna benämnd nationalsocialismen) kännetecknas av en positiv inställning till den historiska nazismens ideologi och symboler.
Antisemitism: Fördomar mot judar som kan uttryckas som hat mot folkgruppen
Förintelsen: Förintelsen är benämningen på nazisternas folkmord på judar och vissa andra folkgrupper.
Källa: Nationalencyklopedin.

Frida Ryberg, säkerhetschef i Huddinge kommun, menar dock att Nordfront med största sannolikhet är skyldiga.

De senaste veckorna har nazistiskt klotter förekommit på flera platser i Huddinge, bland annat vid Tomtbergahallen och Hörningsnäsvägen. Klottret är förintelseförnekande och är undertecknat av Nordfront, en nynazistisk tidningssajt som är en del av Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Nordiska Motståndsrörelsen är en högerextrem organisation och ett politiskt parti med nynazistiska värderingar. Men Nordfront vill inte ta på sig ansvaret för klottret.

– Nordfront pysslar inte med klotter. Det är människor som tar egna initiativ i vårt namn, säger Pär Öberg, Nordfronts presstalesperson.

Pär Öberg menar även att han inte hade någon vetskap om klottret i Huddinge.

Anders Rydberg, chef för Nordfront i bland annat Södermanlandsregionen, vill inte uttala sig. På Nordfronts egen hemsida har dock redaktionen publicerat ett inlägg om att Nordfront, den 14 november, ska ha spridit nazistiska budskap i Huddinge. Detta genom klistermärken och sprejningar på offentliga platser. I samma inlägg kallar de förintelsen för en "saga".

”Kommunen tar starkt avstånd”

Frida Ryberg, säkerhetschef på Huddinge kommun, säger att det inte är bekräftat att det är Nordfront som ligger bakom klottret, men att allt tyder på det.

– Oavsett vem som är skyldig till skadegörelsen är det ett budskap vi inte vill att ska synas i offentlig miljö i Huddinge. Kommunen tar starkt avstånd från den här typen av budskap, säger hon.

Frida Ryberg förklarar att kommunen jobbar för att sanera alla typer av klotter, men att man prioriterar att sanera klotter med antidemokratiskt och rasistiskt buskap så fort som möjligt.

Spridning av nazistiska budskap är inget nytt i kommunen. Nazistisk propaganda sprids kontinuerligt i Huddinge, i form av exempelvis klistermärken, banderoller och utdelning av broschyrer. Obekräftade uppgifter säger att handskrivna brev från Nordfront lagts i Segeltorpsbornas brevlådor under de senaste dagarna.

– Kommunen arbetar förebyggande mot spridning av nazistiska åsikter genom att forma ungdomars värderingar i skolor, kulturella verksamheter och i andra möten med ungdomar inom kommunen, säger Frida Ryberg.