Vänster: Jelena Drenjanin (M). Höger: Sara Heelge Vikmång (S). Foto: Huddinge.se

Sämst lärartäthet trots höga löner

För någon vecka sedan släppte Lärarförbundet sin rapport “Bästa skolkommun 2018”. Huddinge kommun kom på plats 144 av 290. Lärartätheten i Huddinge är sämst i landet medan lärarlönerna är 13:e bäst i landet.

Enligt Lärarförbundets rapport har Huddinge tappat på flera punkter. Mest anmärkningsvärt är att Huddinge är sämst av alla kommuner i hela landet på punkten lärartäthet. Lärartäthet räknas ut genom att främst sammanställa antalet lärare per elev i skolorna.

– Dels har vi satsat på lärarlönerna. Sen har vi också andra lärargrupper som inte syns i rapporten som sociala pedagoger. Lärarna får ägna sig åt undervisningen medan pedagogerna får sköta annat vilket ger en bättre undervisning, säger grundskolenämndens ordförande i Huddinge Jelena Drenjanin (M).

”Skolan har inte varit tillräckligt prioriterad”

Oppositionsrådet i Huddinge har en annan uppfattning om rankningen. De anser att skolan är underfinansierad och att siffrorna är ett bevis på detta.

– Skolan har inte varit tillräckligt prioriterad. Denna underfinansiering har lett till sparkrav på cirka 17-18 miljoner kronor på skolorna som har varit tvungna att göra nedskärningar i personalkostnaderna, som är en av de största utgifterna, säger Sara Heelge Vikmång (S) oppositionsråd.

 

 

Lärarförbundets rapport visar även att Huddinge har sjunkit i rankningen på flera punkter.

– Det är en konsekvens av nedskärningar och att man inte har lagt tillräckligt med resurser på skolan, säger Sara Heelge Vikmång (S).

Jelena Drenjanin (M) delar inte den åsikten. Hon anser att rapporten inte visar hela bilden.

– Det är inte nedskärningar. Vår skolpeng är 100 kronor högre än snittet i länet. Det beror på var man lägger pengarna. Vi lägger mest pengar i landet på skolmat och har väldigt höga lokalkostnader, men inte lika mycket på elevhälsa. Vi jobbar med kostnaderna för att säkerställa det som är bäst för eleven.