Foto: Pixabay

Årets julklapp har aldrig känts så modern som nu

För 30:e året i rad var det dags för HUI Reserach att utse utmärkelsen för årets julklapp. Gemensamt för tidigare år har varit att utmärkelsen ofta getts till tekniska julklappar. I år väljer de ett annat spår. Istället för att fokusera på det nya, väljer de att fokusera på det gamla.

För många är årets julklapp en slags tidsmarkör. Mer än ofta vinner nya tekniska prylar priset. Exempelvis vann videokameran år 1989, 1996 vann internetpaketet och 2004 vann platt-TV:n.  Men i år valde HUI Research tack och lov en annan väg. Istället för att välja nytt, valde man gammalt. Årets julklapp blev det återvunna plagget, och reaktionerna är delade. Min Twitterfeed fylls av bilder på gamla underkläder där folk skojar om utmärkelsen. Men jag är av en annan mening. Jag gillar årets julklapp. Att tänka återvinning under en konsumtionshögtid är inte bara nytänkande. Det är också nödvändigt.

Att skämta om utmärkelsen är såklart okej. Men vi bör inse allvaret. Vi behöver inte äta mer kanelbullar, göra ännu en version på semlan eller maniskt handla saker på rea. Vi behöver ändra våra konsumtionsvanor. Vi människor lever på lånad tid och enligt Fairtrade konsumerar vi svenskar varje år som om vi hade tillgång till fyra jordklot. Och konsumtionen fortsätter att öka. De senaste 20 åren har svenskarnas konsumtion bidragit till en ökning av utsläpp på 50 procent i de länder vi konsumerar ifrån. Det är både ohållbart och oansvarigt.

Jag förstår att det kan klia i fingrarna när ditt barn eller syskon ber om en ny fin julklapp. Och självklart ska hen få just det. Men det kanske kan räcka med en eller ett par nya presenter. I all hets måste vi stanna upp och tänka på vad det är vi faktiskt ger dem. Vi må ge dem något som gläder dem i stunden, men i det långa loppet är det de som blir lidande.

Det är därför jag med glädje läser nyheter om initiativ som försöker motverka utvecklingen. Veckan startade med ett modernt initiativ som kallas ”White Monday”, en dag som till skillnad från ”Black Friday” försöker minska vår shopping. ”White Monday” följdes utav nyheten om årets julklapp, som delades ut under tisdagen. Även då blir jag glad och stolt över att vara svensk. Att vi gemensamt försöker räta upp skutan och ta ansvar för våra shoppingvanor. Den bästa present vi kan ge de yngre generationerna är inte det nya. Den bästa present vi kan ge till den yngre generationerna är en ren planet.

Läs också: