Oskar Ray-Frayssinet, Foto: Aleyna Kaya

Han vill förebygga otrygghet i Segeltorp

Bilbränder, skjutningar, inbrott och försummade vårdmottagningar. Allt fler boende upplever Segeltorp som otryggt. Oskar Ray-Frayssinet är en av de som anser att kriminaliteten gått för långt. Han har startat en namninsamling på Facebook för att sätta upp övervakningskameror i Segeltorp centrum.

Oskar Ray-Frayssinet möter mig på torget i Skärholmen. Vi sätter oss ner på närmsta fik, och han berättar att Segeltorp numera inte är sig likt.

– Segeltorp har länge varit ett lugnt område med väldigt lite brottsaktivitet. På sistone har många olika händelser inträffat under en kort tidsperiod. Skjutningar och bilbränder är ett tydligt exempel på att något har gått väldigt snett.

 

Frayssinet säger att otryggheten påverkar många i området. Han nämner även att de boende ofta diskuterar händelser i närområdet, särskilt i Facebookgruppen för de som bor i Segeltorp.

 

Jag frågar Oskar vad som fick honom att driva på för en namninsamling, han berättar att de senaste händelserna och ökad aktivitet i Facebookgruppen fått honom att bli mer engagerad.

 – ’’Nu får det räcka’’ kände jag efter att jag läst om bilar som brunnit i centrum. Jag vill kunna visa kommunen att det är flera som tycker att det som sker är för jävligt.

 

Förhoppningarna med namninsamlingen är att Huddinge kommun ska prioritera trygghet och säkerhet mer än tidigare. Segeltorpares klagomål och åsikter ska kunna verka för att förebygga otrygghet. Frayssinet menar även att säkerhetsfrågan berör fler än kommunen och de boende, det är även viktigt för rättsväsendet.

– Det är svårt för polisen eftersom de inte har de resurser som behövs. Övervakningskameror skulle underlätta det polisiära arbetet, för att motverka eller hantera händelser som inträffat.

 

Namninsamlingen har omkring ett sjuttiotal underskrifter, och Oskar hoppas på att fler så småningom skriver under. Han planerar även att tillsammans med intresserade från Facebookgruppen dörrknacka vid Segeltorp centrum för att samla namnunderskrifter.

 

Vi pratar vidare om säkerhet och jag undrar hur övervakningskameror kommer att förebygga otrygghet. Oskar förklarar att kamerorna kan göra det svårare för skyldiga att komma undan.

–Hade man haft övervakningskameror hade man identifierat Shayan Gaffs mördare, man hade kunnat se vem eller vilka som brände bilarna i Segeltorp. Nu är allt ett mysterium tills polisen hittar brottslingarna. Det går för lång tid och så ska det inte behöva vara.