Konstverken som tagits bort. Foto: Huge Bostäder

Vad hände med konsten i Huddinge centrum?

Det har gått tre år sedan statyerna i Huddinge Centrum togs bort. Många saknar konstverken men Huge meddelar nu att de inte kommer att ställas tillbaka.

Varje år får Huge bostäder frågor från Huddingebor som undrar vart konsten i centrum har tagit vägen. Det handlar om fyra bronsstatyer som tidigare stod i stadskärnan men som har tagits bort. Det tyngsta skälet till det är att en konstkonsult som Huge hyrde in under 2015 för att utvärdera konsten. Hon kom fram till att konstverken inte kom till sin rätt i centrum och behövde placeras på andra ställen. Sedan dess har de stått i Huge Bostäders magasin.

 

 – Vi magasinerade konsten när man bytte markbeläggning i hela Huddinge centrum. Konsten kunde inte ställas tillbaka där den stod för man hade synpunkter på placeringen. Vi har sedan dess letat efter lämpliga platser där konsten ska kunna komma till sin rätta, säger Hayder Hatem arkitekt och konstansvarig på Huge Bostäder.

 

Hayder Hatem säger vidare att det finns planer på var konsten ska placeras men i och med att inget beslut har fattats vill Hayder inte avslöja något. Men en sak är säker, Huddingeborna kommer inte att få se konsten förrän beslutet har fattats. Under tiden kommer konsten att vara magasinerad hos Huge Bostäder.

 

– Om vi placerar konsten fel och behöver omplacera den blir det en onödig kostnad, säger Hayder.

 

Renée Fougstedt är medlem i föreningen Huddinge konstnärsklubbs Vänner. Hon menar att ett av skälen att konsten togs bort var att Huge ansåg att det fanns för mycket ”manlig” konst i Huddinge och att brons är ett ”manligt” material. Hon tillägger även att Huge ville utöka de kommersiella ytorna på torget.

 

– Två av de statyer som tagits bort föreställde Asmund Arle och Lizzie Ohlsson Arle, två kända konstnärer från Huddinge. Men de fick inte vara kvar, säger Renée Fougstedt.

Kommer det någonsin bli konst i centrum igen?

– Man har pratat om det men vi vet inte säkert i nuläget. Det kanske blir något mer modernt och i så fall med belysning, säger Hayder Hatem.

 

Huddinge konstnärsklubbs Vänner är besvikna på Huges agerande och har flera år försökt uppmärksamma nedmonteringen av den offentliga konsten i Huddinge.

 

– Det är en sorg när dessa fina statyer inte längre kan tala till invånarna, säger Renée Fougstedt.

 

 

Konsten som inte längre finns i centrum:

 

 

 

"Asmund Arle skulpterar" av Jörgen Hammar.

 

"Lizzie - målarinnan" av Asmund Arle.

 

 

"Domenico Inganni" av Mats Åberg.

 

 

"Jag ville jag vore en indian" av Maja Lisa Alexandersson.