Egengjort slajm i Vårby ungdom. Foto: Kamila Lubas

Glada onsdagar på Vårby ungdom

Matlagning, sångtävlingar och sällskapsspel är några av aktiviteterna som Vårby Ungdom erbjuder tjejer varje onsdag. Att göra eget slajm stod senast på schemat.
– Jag vågar vara mig själv mer när det är bara tjejer, säger en av tjejerna.

Sedan onsdagen 19 september 2018 organiserar Vårby ungdom fritidsaktiviteter för tjejer och ickebinära. Det är ett väldigt uppskattat och ofta besökt evenemang bland tjejer i området. I onsdags fick de äntligen skapa eget slajm.

– Det är alltid roligt här, vi skrattar, skämtar och personalen är glada och roliga, säger en 13-årig tjej som deltar varje gång.

Hon menar att många av deltagarna uppskattar de som jobbar där och deras engagemang. För tjejerna är onsdagar förknippat med skratt, sång och härlig stämning.

– Vi blir fler och fler på tjejdagarna men det går långsamt framåt och någonstans måste man ju börja, säger Disa Kurt, en av grundarna till föreningen Min Syster som håller i tjejdagarna.

Disa Kurt är även en av de tre kvinnliga huvudledarna för tjejdagarna.

"Vi tappade tjejdeltagare"

– Innan vi började med tjejdagarna insåg vi att det dök upp färre och färre tjejer på ungdomsgården. Nu lägger vi mer fokus på tjejer, vi vill få in fler och få dem att känna sig trygga, säger arbetsledare Birol Kesen.

Birol berättar att han märker en tydlig skillnad. Under tjejdagarna kan det komma upp till 15 tjejer, jämfört med cirka två en vanlig dag. Tidigare hade ungdomsgården fler kvinnliga besökare men efter ett antal våldsamma händelser i närheten minskade antalet tjejer drastiskt.

 

– Det är många tjejer som måste vara hemma vid fem-tiden eftersom föräldrarna blir mer oroliga nu när det blir mörkt tidigare på dagen. Därför erbjuder vi oss även att följa tjejerna hem, säger Birol.

Varje onsdag – ny aktivitet

Enligt Birol vill tjejerna, till skillnad från killarna som kommer till ungdomsgården, ha strukturerade aktiviteter och varje vecka kommer de med nya önskemål. I onsdags välkomnades föräldrar på fika för att få information om ‘’Sleep over’’ som en framtida aktivitet. Det skulle innebära att alla tjejdeltagarna skulle övernatta tillsammans i ungdomsgården.

– Vi har alltid något nytt varje onsdag. Idag gör vi slajm, det har de velat göra länge nu. Allt de vill göra försöker vi fixa, säger Birol.

Roligare utan killar

– Jag är bara här på onsdagar. Det beror på att de dagar när killar är här är det inte lika roligt. Vissa killar kan lägga taskiga kommentarer och då är det inte kul längre. Jag menar inte att alla killar är elaka, men det är skönare med bara tjejer, säger en tjej med en egengjord rosa slajmklump i handen.

Vårby ungdomsgård välkomnar alla ungdomar upp till 19 år. Det innebär att många äldre också hänger på ungdomsgården och att åldersskillnaderna därför är stora. Detta är något som Vårby ungdom vill förändra genom att dra ner åldersgränsen, så att de yngre känner sig säkrare.