Sara Ridderlund på isen. Foto: Felicia Minorsson.

"Vi är talangfabriken"

Av Felicia Minorsson, Tea Oscarsson
Sara Ridderlund är sportchef för Huddinge Hockey. En titel hon som kvinna är näst intill ensam om att ha i Sverige. När hon själv ville börja med hockey fanns det inget lag för tjejer. Det var starten för hennes engagemang för att sporten skulle inkludera alla, oavsett kön.

Sara kommer från en hockeyfamilj, hennes pappa var hockeytränare och lillebrorsan spelade hockey. Men för tjejer fanns bara Ringette, en variant av hockey som uppfanns för tjejer. I Ringette använder man träskaft istället för klubbor och en ring istället för en puck.

Sara spelade Ringette tills hon blev 14 år då hon sökte in på Hockeygymnasiet i Södertälje. Först blev hon nekad eftersom de inte tog emot tjejer, men hon överklagade och fick rätt. Efter gymnasiet följde en elitkarriär med flera SM-guld.

Nytt i Flempan möter Sara Ridderlund i Björkängenshallens café. Hon står på sina skridskor och slänger i sig det sista av middagen.

 

När Sara skulle flytta tillbaka till Huddinge letade hon och hennes man boende utifrån vilken ishall de ville bo vid. Det slutade med en bostad 500 meter från Björkängshallen. Där har Sara fortsatt arbetet med klubben.

–Jag startade ett samarbete med Magnus Ljusbol och Peter Hällsås som idag är klubbchef för Huddinge Hockey. Målet var helt enkelt att få in tjejer i klubben. Vi ansökte om ett bidrag från kommunen för att starta ett flickprojekt, och när vi fick godkänt kunde klubben anställa mig som flickansvarig våren 2015.

Sara tog uppdraget på största allvar och utnyttjade de första tre åren av sin föräldraledighet till att kunna vara så mycket som möjligt i hallen.
- Jag tror att jag blev känd som hon med barnvagnen eftersom jag alltid var där.

På de tre åren har Huddinge Hockey gått från 7 till 120 aktiva flickspelare. Klubben har fyra tjejlag, ett veteranlag och ett damlag i divsion 1. Sara är idag anställd som sportchef.
- Vi har totalt 20 lag i klubben och jag ansvarar för 17 av dem.

Sara var tydlig från början med att hon ville få in kvinnliga förebilder som har spelat hockey. Idag har klubben åtta kvinnliga tränare, varav damlagets huvudtränare Ida Westerman varit med från start.

 

– Jag och Ida har alltid varit ett dream team, säger Sara.

Saras engagemang har lett till starten av Huddinge hockeygymnasium för tjejer som börjar 2019. Hon beskriver det som ett strategiskt nästa steg, ännu en satsning av klubben där man vill förankra arbetet på flera nivåer för att ge fler tjejer möjlighet att satsa på sin idrott.

Sara, som i grunden är gymnasielärare, kommer att jobba som tränare på skolan. Utöver arbetet på klubben och som lärare doktorerar hon på Idrottshögskolan med mål att bli idrottslektor.

– Jag vill använda min kunskap till att hjälpa andra lärare i olika idrottsprojekt.

Huddinge Hockeys framgångar har också lett till Sara får föreläsa och utbilda andra i liknande projekt.

Ser du det som ett kvitto på dina framgångar? Sara skrattar:

–Jag har aldrig varit intresserad av beröm, men det är självklart kul när andra ringer och vill ha hjälp. Jag är nöjd med mycket när det kommer till Huddinge hockey, men det är fortfarande en lång väg att gå.