Många viltolyckor i Huddinge

Varning för viltolyckor

Av Maja Andersson
På landsvägarna runt om i Huddinge kommun sker årligen många viltolyckor, i år har redan 161 olyckor blivit anmälda.

Anledningen till detta är bland annat att vägarna är mörka och dåligt upplysta, men även att det finns många skarpa kurvor där det kan vara svårt att hinna bromsa för djur som plötsligt hoppar fram framför bilen. Thomas Agnevik är presstalesperson hos polisen och han vill upplysa biltrafikanter om att vi går mot mörkare tider och att olyckorna därmed kan vara mer frekventa.

 – Vilt finns året runt, men i och med att det nu är mörkt när många åker till och från jobbet kan det innebära större risker. Man får kortare sikt och man ser oftast djuren först när de står på vägen, då är det ibland för sent. Det viktigaste är att man tar det lugnt i trafiken och inte kör för fort.

Thomas vill belysa att man alltid är skyldig att anmäla om man kört på ett klövdjur. Om man inte gör det kan man bli dömd för jaktbrott, vilket ibland innebär höga böter. Han berättar även att det finns vissa djur man i vissa fall inte ska väja för, utan som det faktiskt kan vara bättre att köra på.

 – Det är såklart olika från situation till situation. Men ibland är det bättre att köra på mindre djur, då man riskerar att köra av vägen om man väjar och det är halt. Ett annat tips är att ladda ner en app som heter “Viltolycka”. Där kan man, om man kört på ett djur, med hjälp av koordinater se vart olyckan skett. Det kan underlätta mycket vid en olyckssituation, säger Thomas.