Rå och så Foto:Mimi Cauvin

Färgrik matupplevelse i Huddinge centrum

Mitt i Huddinge centrum sticker Rå och så ut med sin färgrika mat. Huddingebon Miriam Andersson startade RÅ och så för ett och ett halvt år sedan utan någon erfarenhet av att driva ett företag.

Miriam Andersson gick från vegetarian till vegan och är först med ett helt plantbaserat café i Huddinge centrum. Här serveras allt från bakverk till lunch och snart även en kvällsmeny. Hon berättar att idén med vegancaféet bottnar i att hon själv är vegan och det fanns inget liknande café med bara plantbaserad mat.

– Hade jag inte tyckt att konceptet var intressant skulle jag inte ha öppnat cafét.  

Plantbaserat

Trots att majoriteten av maten är rå finns det också tillagad mat på menyn. Miriam Andersson säger att vissa maträtter är mer populära än andra, där vårrullarna är en favorit hos kunderna. Vi byter ut menyn lite efter vad vi känner. Miljötänket yttrar sig också i att vi säsongsanpassar oss efter råvarorna. Miriam Andersson berättar att i höstas använde de sig av mycket rotfrukter.

– Vi försöker att inte kasta mat och vi använder oss oftast av allt. Vi tänker mycket på helheten, säger Miriam Andersson. Vi lagar all mat själva förutom bakverken och brödet som vi köper in

Återkommande kunder

Majoriteten av kunderna är kvinnor. Men man hittar också barnfamiljer, föräldralediga och äldre personer, och många kommer tillbaka regelbundet.

– Något vi har märkt är att det har börjat komma fler män och det tycker jag är jättebra, säger Miriam Andersson.

Längre öppettider

Från och med den andra maj kommer RÅ att ha öppet till 22.00 på kvällarna. After-work kommer att vara tillgänglig och en tapas-meny introduceras, berättar Miriam Andersson.

 

Miriam Andersson brinner för det hon gör. Hon berättar att veganismen inte är pretentiös, svår eller krånglig som många tror. Hon vill bjuda på en upplevelse och enkelhet.

– Det ska vara avslappnat och inbjudande i cafét.