Parkerade cyklar.

Cyklar parkerade i cykelställ. Foto: Clara Silfwerplatz.

Med värmen kommer cyklarna – med tjuvarna hack i häl

Med våren kommer sol, värme och cyklister. I samband med det ökar även antalet cyklar i cykelställ i kommunen: ett smörgåsbord för cykeltjuvarna. De senaste åren har cykelstölder ökat kraftigt, och det blir allt viktigare att skydda sin cykel.
– Tillverkningslåset räcker inte alltid till. Det är bättre att köpa ett ordentligt certifierat lås.

– Lås alltid fast cykeln i ett fast objekt, gärna både däck och ram, så ingen kan plocka upp cykeln enkelt.

– Över natten bör cykeln låsas in inomhus.

– För att förhindra sadeln från att bli stulen, skruva loss den vid parkering på allmän plats. Då blir även cykeln mindre attraktiv att stjäla.

Fler punkter kan du läsa på SSF:s hemsida.

I helgen kunde man se många inlägg i diverse Huddinge-grupper på Facebook av folk vars cyklar har blivit bestulna.

”Dom snor som satan där nere i H C”, skriver en Facebook-användare.

I Facebook-gruppen ”Vårt eget Huddinge” har en användare lagt upp en bild på sin förlorade cykel med frågan om någon har sett till den. Trots att den stod ordentligt låst bara en kortare stund i Huddinge centrum blev den stulen, och nu tvingas hon att gå.

Så tråkigt att folk inte kan låta bli det som inte är deras. Blir så arg!! lyder en av flera sura kommenterar på inlägget.

Det är inte heller bara cyklar som blir stulna. I samma Facebook-grupp har en annan användare publicerat ett inlägg med en bild på sin sons sparkcykel, där samma fråga som tidigare ställs.

”Den är mycket saknad”, skriver hon.

Sedan 2008 till 2018 har antalet anmälda cykelstölder nästan fördubblats i Huddinge kommun, från 290 anmälda 2008 till 495 stycken 2018. Det är hög tid för dig som cyklist att se till att din cykel är säker.