Man sittandes i soffa

Lennart Markebo,Fullersta Backe Foto: Tove Lindell

Fullersta Backe lockar till gemenskap

Av Tove Lindell
Fullersta backe är ett kollektiv i Huddinge kommun med kvinnor, barn och män i alla åldrar. Kollektivhuset är en plats där värme och gemenskap ska frodas – En by i en storstad, säger hyresgästen Pia Johansson.

Ett stenkast från Huddinge tågstation finner man ett bostadsområde med till synes identiska tegelfärgade hyreshus. En typ av hus som kanske inte utlovar särskilt mycket visuellt men vars insida och verksamhet slår det mesta. Fortsätter du lite längre upp på Kyrkängsbacken ligger där just ett sånt hus, kollektivet Fullersta Backe.

Jag möter därför upp Lennart Markebo och Pia Johansson, två boende som har bott i kollektivet 12 respektive 20 år. Vad var det som lockade dem till Fullersta Backe och vad är det som har fått dem att stanna.

– Alltså gemenskapen, att få skapa mindre sammanhang i stora städer. Att skapa en by i en storstad. Jag har varit jättemycket i Spanien och där är man jätteduktig på att leva i sina kvarter på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige, säger Pia Johansson.

Fullersta Backe består av 26 hushåll och majoriteten av dessa är singelhushåll men storleken på lägenheterna kan variera från allt mellan 1: or till 4: or, alla har egna toaletter samt kök.

– Jag har alltid känt folk som har bott i Fullersta hus och en dag fick vi ett erbjudande att hyra en lägenhet i andrahand. Vi hade barn och min sambo och jag tyckte båda att kärnfamiljen hade sina begräsningar på många sätt, att det lätt blev att man bara umgicks med varandra, säger Lennart Markebo.

Fullersta Backe har en historia av hyresgäster med en vänsterpolitisk åskådning men det är något som Pia Johansson inte tycker stämmer överens med hur det ser ut idag. Numera handlar det snarare mer om cirklar av bekanta som känner till kollektivhuset och tipsar varandra, det handlar väldigt lite om politik. Pia Johansson fortsätter:

– Jag tror det finns en ideologisk bakgrund snarare än en politisk till att folk vill bo i kollektiv.

I Fullersta Backe har du som hyresgäst vissa krav på dig, middagen äts och lagas gemensamt från och med måndag framtill fredag, du betalar endast för de gångerna du äter. Gemensamma middagar är dock inte den enda mötesplatsen för de boende. Det existerar både filmklubb, bokcirkel samt lokaler för träslöjd, barnlek och träning.

Det är en slags självförvaltningstanke och en fördelningstanke som ligger till grund för Fullersta Backe men som inte nödvändigtvis behöver kopplas till någon form av socialistisk uppfattning, menar Lennart Markebo.

– Såhär tänker jag, att folk ser på Kollektivhuset väldigt pragmatiskt. Det är praktiskt och är en väldigt bra idé, att exempelvis turas om att laga mat. Man kan ju till och med vara moderat för att uppfatta det hela som en praktisk lösning.