Måns Palmqvist, elev på Ågesta folkhögskola. Foto: Sebastian Vognsen

Ågesta folkhögskola hjälper människor med diagnos

Av Sebastian Vognsen
Folkhögskolan som ligger en bit utanför Farsta strand satsar sedan 20 år tillbaka på att hjälpa människor med Asperger ut i arbetslivet. Den ettåriga utbildningen hjälper deltagarna att stärka den sociala förmågan samtidigt som man förbereder sig inför arbetslivet.

Målet med linjen är att förbereda deltagarna som lever med diagnosen för de livsutmaningar som arbetslivet kan medföra. Deltagarna förbereder sig genom att diskutera olika typer av fördomar som folk kan tänkas ha och svårigheter som kan kopplas till diagnosen. Allt arbete är till för att stärka deras egen självbild när utbildningen är slut och arbetslivet stundar. Utöver diskussioner får de testa på arbetsintervjuer, skriva CV och även praktisera i fem veckor på en arbetsplats. 

– Det känns väldigt meningsfullt att arbeta med uppbyggnaden av människor, det kan vara första gången som några av dem känner tillhörighet och gemenskap i samhället, säger Sara Otterdahl, kursföreståndare på Ågesta folkhögskola. 

Nästa kapitel

Deltagaren Måns Palmqvist, 21, väntar ivrigt på att komma ut i arbetslivet. Han började linjen i augusti förra året och tycker det är tråkigt att det snart är slut då han trivts väldigt bra, men han känner också att han är väl förberedd på att nu ta steget ut i arbetslivet och påbörja nästa kapitel.  

–  Jag känner att jag börjar få koll på hur det funkar, nu ska vi snart börja med Linkedin också. 

Samhället är inte anpassat

Måns menar dock att samhället inte är speciellt anpassat för människor som lever med autism eller Aspergers. Han önskar att det visades mer hänsyn till de begränsningar som kan komma med olika diagnoser. 

– Vissa räknar med att vi ska kunna göra allt precis som dem och för oss är det inte alltid så lätt. 

Han har tidigare fått testa på arbetslivet genom att praktisera på en trädgårdsförening men det yrket var inget för honom. Istället är det nöjesbranschen som intresserar och drömmen skulle vara att få jobba inom Eurovision Song Contest.