Nedskräpning vid Södertörns busshållsplats. Foto: Sebastian Orre

Litet intresse för sopplockardagarna

Av Sebastian Orre
Från den 29 april till den 12 maj erbjuder Huddinge kommunens invånare gratis soppåsar och sophämtning. Initiativet kommer från organisationen Håll Sverige Rent.

"Vi håller rent" heter ett projekt som hoppas engagera medborgare att plocka skräp i sitt närområde. Huddinge är en av kommunera som är med och ska förse deltagarna med gratis soppåsar och sophämtning under två veckor med start på måndag. Jenny Frennberg från Länna kommer att vara med på sopplockardagarna och hon uppskattar att kommunen är med i projektet.

 

– Jag tycker det är tråkigt att skräpas ner så mycket i naturen. Därför är det bra när kommunen hjälper oss att bidra till en bättre miljö, säger hon.

 

Intresset för initiativet är litet i Huddinge i jämförelse med andra delar av länet. Huddinge är, efter Stockholm stad, länets största kommun. Men med bara några dagar kvar har 17 kommuner i länet fler deltagare anmälda. I Huddinge har 2 400 personer anmält sig. Grannkommunen Botkyrka har tre gånger så många anmälda till sopplockardagarna, samtidigt som kommunen har 20 000 färre invånare än Huddinge. Jenny Frennberg efterlyser att fler ska ta initiativ och hjälpa till.

 

– Vi kan inte sitta och tro att någon annan ska lösa problemen åt oss. Det är naivt att tänka så, fortsätter Jenny.

 

I tisdags släpptes Skräprapporten av Håll Sverige Rent, men Huddinge kommun valde att inte delta. Rapporten gick ut på att mäta skräp och flera Stockholmskommuner deltog, bland andra Botkyrka kommun.

 

– Vi jobbar på andra sätt med att minska nedskräpning i kommunen. Bland annat har vi avtal med idrottsföreningar som plockar skräp, säger Lena Fyrvald, hållbarhetstrateg på Huddinge kommun.

 

Här kan du läsa mer och anmäla dig till "Vi håller rent".