Gunnar Nygren. Foto: Robin Ek

Medieskugga över Huddinge

Av Sebastian Orre
I Huddinge kommun bor 110 000 personer - men det är bara två reportrar som bevakar området.

– Det är ett demokratiproblem, säger Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Mitt i Huddinge och Stockholmdirekt: Södra Sidan är de enda nyhetsmedierna som bevakar Huddinge kommun. De har varsin reporter som förväntas täcka hela Huddinge med sina drygt 100 000 invånare.

 

– Det finns två gratistidningar i Huddinge och det är bättre än ingenting, men det är också ingenting i jämförelse med andra kommuner i Huddinges storlek, säger Gunnar Nygren, professor i journalistik.

 

Borås kommun, är till antalet invånare lika stor som Huddinge, men de har 23 reportrar och Motala där det bor drygt 40 000 invånare, har fem gånger fler reportrar än Huddinge.

 

– Huddinge befinner sig i medieskugga och det är ett demokratiskt problem. När det väl rapporteras om förorterna väljer de större, dagliga tidningarna att belysa sociala problem och våld, fortsätter Gunnar Nygren.

Mindre granskning i Huddinge

Gunnar Nygren ser inte heller att sociala medier fyller de behov som de traditionella medierna lämnar efter sig. 

 

– Det vore bra om sociala medier kompenserade för det lilla nyhetsflödet som finns här, men det gör de inte. Huddinges största Facebook-grupp förbjöd till exempel politisk debatt inför förra valet.

 

Han menar att medieskuggan i praktiken innebär att kommunen och partierna inte granskas i den utsträckning som de bör.

 

– Det är inte bra. Huddinges invånare har exempelvis betydligt sämre möjligheter att ta ställning vid val när partierna kan uttala sig utan att bli granskade och faktakollade, säger Gunnar Nygren.

 

"Synd att läsarna drabbas"

 

På Mitt i är Pia Bispo ensam om att bevaka Huddinge kommun. Hon håller med om att det är ett problem med så få reportrar i Huddinge.

 

– En politiker sa till mig att det är skönt att Huddinge ligger i medieskugga. Det är så det ser ut, kommunen och politikerna blir inte granskade så mycket som det skulle behövas, säger hon.

 

Pia har bara tid att skriva en bråkdel av vad hon vill och hon tycker att läsarna förtjänar att läsa mer.

 

– Stora granskningar och personporträtt är sådant som lockar till läsning, men utan fler medier och journalister som bevakar Huddinge blir det för lite av detta. Det är synd eftersom läsarna drabbas.