Jan Dagquist, polis i Huddinge kommun. Foto: Sebastian Vognsen

Valborg och ungdomsfylla - ett minne blott

Av Sebastian Vognsen
Alkohol och Valborg brukar gå hand i hand. Men på senare år har inte en enda incident förekommit som kan kopplas till ungdomar som dricker alkohol på högtiden, menar Huddingepolisen.

Enligt svt.se är just valborg en högtid då många ungdomar testar på alkohol för första gången och gör sin så kallade alkoholdebut. Anledningen kan vara att det är så pass enkelt att komma över alkohol. Förr i tiden skedde langningen i bakluckan på bilar medan ungdomar idag kan använda sig av sociala medier för att få tag på alkoholen. Bilder och pris på vad man säljer läggs ut på Instagram.

– Vi kommer sätta in extra många poliser som kan patrullera runt i områdena där det brukar firas, säger Jan Dagquist som är polis i Huddinge kommun. 

Kommunen, fältassistenter, polisen och frivilliga volontärer kommer gå runt på valborg och likt alla andra dagar kommer de ha ett möte där man diskuterar hur man ska göra under kvällen. Där kommer de att byta telefonnummer för att kunna hålla kontakten ifall något skulle hända.  

Enligt kommunpolis Anna Schelin var det flera år sedan en incident inträffat som kan kopplas till ungdomsfylla på valborg.

– För några år sedan hade vi poliser som stod utanför systembolaget för att hålla koll, men det har vi slutat med i takt med att problemet inte längre kvarstår. Valborg har förändrats till mer av en familjetradition. 

Ofta äldre syskon 

Enligt trygghets- och säkerhetssamordnare Catarina Klockerud jobbar kommunen och polisen med föreläsningar samt information via alkoholförebyggande organisationen IQ där man framför allt försöker nå ut till äldre syskon. Enligt henne kopplas väldigt ofta ungas alkoholintag till att någon i familjen köper ut, oftast ett äldre syskon. Hon säger att oavsett om problemet inte är så stort i Huddinge längre måste de fortsätta arbeta förebyggande.  

– Föräldrar måste ta ansvar och informera om faror som kan uppstå och polisen måste se till att vara ute och synas i valborgsnatten. 

Lite öl och vin 

Nytt i Flempan pratade med några ungdomar som ska fira Valborg och som vill vara anonyma.

De säger att föräldrar tror att deras barn inte dricker under högtiden. Själva kommer de att fira i kombination med alkohol. Men menar att de ska ta det lugnt.

– Vi har fixat öl och vin, vi kommer sitta ett gäng hemma hos mig, säger en 15-årig kille.