Explosion i sociala medier när Huddinge blir utan julgran

Av Astrid Birnbaum och Josefine Avelind
Ingen annan fråga som rör Huddinge har på senare tid gett upphov till så starka reaktioner på Facebook som bostadsbolaget Huges beslut att slopa julgranen i Huddinge centrum. Ett flertal Facebook-grupper uppmanar till protest och hundratals deltagare diskuterar frågan.

I sociala medier, särskilt på Facebook, är stämningen hätsk. I ett antal grupper har det kontroversiella beslutet gett upphov till en explosionsartad aktivitet. Ett upprop har startats som uppmanar alla som gillar granen att skriva eller ringa till bostadsbolaget Huge som sedan flera år finansierat granen, för att få sin röst hörd. Detta inlägg har i skrivande stund 100 likes och 167 kommentarer.
 

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig: ”Dom får dra in på annat”, ”Snåljåpar!” lyder typiska kommentarer. Men dessa kritiska röster motsägs av lika många, som stöder beslutet: ”Miljön är viktig”, ”En ful gran som vandaliseras och kostar pengar gläder ingen” ”Köp er förbannade gran själva istället”.
 

När vi från Nytt i Flempan besökte Huddinge centrum, var Huddingebornas åsikter inte lika starka.
 

— Jag förstår varför den är borttagen, säger Lottie Jirhage, butikschef för Delikatessboden i Huddinge. Jag förstår däremot inte varför det blir sådant rabalder runt det. Det finns så mycket mer som är ”juligt” än bara en julgran, säger hon.
 

Men det fanns också de som ville behålla den traditionsenliga granen.
 

— Varför ska man röra i traditioner? Alla tycker om det, alla älskar lucia och julgranar, säger Nils Jan-Åke Petterson, som vi träffar i Huddinge centrum

Huge försvarar dock beslutet. I år vill de istället satsa på ljusslingor i form av gran som enligt Huges kommunikationschef, Christina Gonzalez Pons, anses ska skapa julstämning i samspel med den planerade julmarknaden. Man utlovar också traditionsenligt luciatåg samt tomtebesök.

 

En fråga som diskuteras på sociala medier är om det i första hand handlar om miljöfrågan eller om det helt enkelt rör sig om en ekonomisk besparing. Som upprörda röster på Facebook påpekar tycks bostadsbolaget inte kunna svara på ett entydigt sätt.

— Det handlar om att spara pengar. Pengarna behövs till upprustningar av lägenheter, säger vice VD Greger Nilsson till Mitt i Huddinge. Men detta motsägs av kommunikationschefen som i första hand vill betona miljöperspektivet.

— Det är klart att en ljusgran är betydligt billigare, men det är inte huvudskälet. Vi vill undvika att köra hit de stora granarna, säger hon till Mitt i Huddinge.