Fyrverkeriförbud diskuteras på kommunfullmäktige

I kväll klockan 17:00 sammanträder kommunfullmäktige i Huddinge. På agendan står flera frågor och många motioner.

Under sammanträdet ska ledamöterna bland annat svara på medborgarförslaget om att sluta med fyrverkerier på Valborg. Miljöpartiet ställer sig bakom förslaget och Kristdemokraterna menar att kommunen bör sluta med fyrverkerier då det inte ingår i kärnverksamheten. Socialdemokraterna är emot ett förbud men menar att begränsningar kan vara rätt väg att gå. Kommunstyrelsen svarar att ett förbud endast kan tillämpas i begränsade områden, som runt ett sjukhus eller vårdhem. Ett förbud mot fyrverkerier i hela Huddinge kommun är inte möjligt. En lasershow som alternativ till fyrverkerier i Sjödalsparken kommer eventuellt att ses över.

I samband med sammanträdet kommer Socialdemokraterna att överlämna en motion om en ny fritidsgård i Masmo/Vårby Haga. En ny fritidsgård är ett av Socialdemokraternas vallöften 2018 och har varit en diskussion sedan fritidsgården Solhagagården i Masmo lades ned år 2009.


­ – Kommunens fritidsgårdar är viktiga. De erbjuder både en naturlig mötesplats och en meningsfull fritid för unga, säger Eeva Laine (S) i ett pressutskick.

I motionen skriver Socialdemokraterna att det är brist på fritidsaktiviteter och lokaler för ungdomar.

Bo Källström (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, ser hellre ökad mångfald av verksamheter för unga i Masmo/Vårby Haga. En fritidsgård stänger bara in ungdomarna i en lokal, säger han.

– Vi måste också höra vad ungdomarna vill. Just nu för Kultur- och fritidsförvaltningen en dialog med Socialdemokraterna bakom förslaget och en grupp ungdomar. Vi får se vad de kommer fram till, säger Bo Källström.

Något svar om en fritidsgård i Masmo/Vårby Haga kommer dock inte att ges i dag.

– Motionen ska först ut på remiss till berörda nämnder i kommunen, säger Rasmus Lenefors (S).

Nytt i Flempan kommer att liverapportera från kommunfullmäktige från klockan 17:00 via Twitter.

Läs också: