Foto från läktaren in i plenisalen i kommunfullmäktige. Två ledamöter står i talarstolarna framför de övriga ledamöterna och deabtterar.

Debatt under kommunfullmäktiges sammanträde den 4/11 2019. Foto: Jakob Amnér

Ljusshow kan ersätta fyrverkerier på Valborg

En ljusshow kan ersätta fyrverkerier vid kommunens valborgsmässofirande. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagen att utreda. Frågan väcktes genom ett medborgarförslag och har väckt ett stort engagemang på sociala medier.

Medborgarförslaget om att kommunen inte borde anordna fyrverkerier på Valborg kommer från Berit Öhman. Hon anser att de har en skadlig inverkan på människor och djur. Hon skriver att det är många som ställer sig bakom förslaget. Istället bör kommunen satsa på ljusshower, vilket många andra kommuner valt att göra.

Wiking Fagerlund är en av kritikerna till Berits Öhmans förslag. Han menar att den här typen av beslut enbart är till för att tillgodose en minoritet av befolkningen i Huddinge kommun. Han är också skeptisk till att kommunen skulle ersätta fyrverkerierna med en ljusshow, då det ofta inte fungerar som det är tänkt.

— Möjligen kan ljusshowen användas som komplement till fyrverkerier, säger han.

Wiking Fagerlund säger också att skadorna på djur och människor är ett problem, även om han anser att det är överdrivet då bland annat media målar upp en extremt negativ bild av fyrverkerier.

I debatten drev kommunstyrelsen den vinnande linjen att det ska utredas om en ljusshow kan vara ett komplement eller ett alternativ till fyrverkerierna under kommunens Valborgsmässofirande.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) började debatten med att be om ursäkt för att det tagit så lång tid att ta beslut. Han säger att det har varit svårt för kommunstyrelsen att komma överens i frågan och att det är därför beslutet dröjt. Han lyfter sedan fram att valborgsmässofirandet i Huddinge är en stor folklig aktivitet, med några tusen deltagare varje år.

Daniel Dronjak säger att det blivit en folkfest och en fin tradition som politikerna ska vara försiktiga med att förändra för mycket. Han menar att kommunen naturligtvis ska ta hänsyn till sina medborgares åsikter men att djurägare också kan anpassa sig den lilla stund som kommunen skjuter raketer. Att man som exempelvis hundägare inte måste befinna sig i Huddinge centrum de 4–5 minuterna varje år som det skjuts raketer.  

— Det går faktiskt att även som hundägare hitta en väg framåt där man inte störs av det här, säger Daniel Dronjak (M) i talarstolen.

Miljöpartiet var de som drev hårdast linje mot kommunstyrelsens förslag, då de ansåg att kommunen direkt kunde besluta att i egen regi inte skjuta några raketer. Anders Lönroth (MP) menade att kommunstyrelsens inställning gentemot hundägare var exkluderande och att konceptet med folkfest blev svagare när människor som har hund inte kan vara med.

— Om vi nu menar att detta är vår största satsning som är så viktig, måste vi ju få med dem också. De ska inte behöva gå härifrån för att vi ska få skjuta fyrverkerier, säger Anders Lönroth i debatten.

Peter Henriksson är en av medborgarna som har varit väldigt engagerad i frågan och har tidigare väckt medborgarförslag för att begränsa smällandet. Han tycker att kommunen kunde gått längre och varit tydligare i sitt beslut kring Valborg.

— Jag tycker att det är dags att Huddinge kommer in i 2000-talet och för allas bästa skippar fyrverkerier och istället ger oss en fantastisk och modern lasershow, skriver Peter Henriksson i en kommentar till kommunfullmäktiges beslut.

Läs också: