Louise E Chatteli rider hästen Hannibal på en äng bredvid en hund.

Louise E Chatteli rider hästen Hannibal. Foto: Louise E Chatteli.

Huddinge

Terapihästen Hannibal besöker Huddinge

Av Astrid Birnbaum
I Ronald McDonald-huset vid Huddinge sjukhus, fick Louise E Chatteli idén om en sjukhushäst. Nu återvänder hon till Huddinge med hästen Hannibal för att glädja sjuka barn. Hannibal själv nomineras ständigt till nya priser.

Hannibal är en väldigt ovanlig häst. Han kan svara på frågor, göra high-fives och hjälper människor att må bättre. Han är Sveriges första sjukhushäst. Den som tämjt och tränat Hannibal till att fungera i sjukhussammanhang är Louise E Chatteli som själv vistades på Ronald McDonald-huset i Huddinge som barn, då en av hennes nära vänner led av leukemi.

– Vi bodde i hästrummet, det var där det började, säger hon.

 

 

Hon minns hur de fick besök av ponnys på sjukhuset och den glädje djuren spred. Tyvärr var dessa ponnys för små för att de sjuka barnen skulle få rida på dem. Det var så idén om en sjukhushäst föddes.

Hannibal är en 7-årig hingst från Portugal. Louise har lärt upp honom och idag kan han göra alla möjliga konster som gläder och imponerar. Louise är utbildad till hästbeteendevetare och har gjort sin häst till en verklig hjälte. I fjol nominerades Hannibal till Årets Djurhjälte, men det var sjukhushunden Livia som fick motta priset från Lill Lindfors.

 

Som en av Louise närmaste medarbetare, Mattias Andersson påpekar, kan djur ha en oerhört positiv effekt på barnen.

– Djur gör något med oss. De skapar en gemenskap, väcker känslor och öppnar till dialog, säger han i en gemensam intervju med Louise i skoltidningen Saltå By.

Louise är ständigt på turné med Hannibal för att underhålla barn som är inlagda på sjukhus under längre perioder. De populäraste tillfällena är oftast under Halloween och jul.

– Barnen får kontakt med varandra när de träffas ute tillsammans med hästen, det är det som är viktigt, säger hon.

Hannibal är i år återigen nominerad till pris, detta år till årets Eldsjäl i kategorin hälsa. En eldsjäl inom denna kategori är någon som dag efter dag strävar efter att förbättra människors fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande.

– Det handlar inte om att vinna något pris. Det handlar om att sprida glädje i barnens vardag, säger Lousie.

För att rösta på Hannibal kan man gå in och rösta på Eldsjälens hemsida.