Socialdemokraterna vill öppna fritidsgård i Masmo

Ända sedan Solhagagården lades ned 2009 har boende i Masmo önskat en ny fritidsgård. I måndags lämnade Socialdemokraterna in en motion till kommunfullmäktige om ett förslag på en ny lokal för ungdomar.

En ny fritidsgård i Masmo/Vårby Haga var ett vallöfte från Socialdemokraterna 2018 och diskussionen har varit uppe sedan Solhagagården lades ned 2009.

– Vi var emot nedläggningen av Solhagagården, säger oppositionsrådet Rasmus Lenefors (S).

Han är en av dem som står bakom motionen och menar att det finns ett stort behov av fritidsverksamheter och en lokal för ungdomar att umgås i.

– När vi samtalade med boende i Masmo uttrycktes en önskan från både unga och vuxna om en ny fritidsgård. Det har också kommit in ett medborgarförslag om det och även tagits upp i lokalmedia, säger Rasmus Lenefors.

Daniel Kajarzadeh. Foto: Josefine Avelind
 

I Masmo/Vårby Haga saknas ett centrum och en naturlig plats för ungdomar att träffas och umgås på. Daniel Kajarzadeh, 17 år, är på väg att hämta ut ett paket från kiosken vid tunnelbanan.

– En fritidsgård är välbehövlig för oss ungdomar. Nu umgås vi inte alls eller står ute i kylan, säger Daniel Kajarzadeh.

Alexander Drikha jobbar på Förebyggarteamet Huddinge där man arbetar för att få kontakt med ungdomar och skapa aktiviteter för dem på fritiden. Han menar att en ny fritidsgård är nödvändig därför att det, utöver fritidsaktiviteter, handlar om att ungdomarna behöver en plats där de kan umgås på sena eftermiddagar och kvällar.

– De flesta ungdomar från Masmo åker inte till Vårby ungdom eller Glömsta fritidsgård. De umgås i trappuppgångar eller hemma hos varandra. Glömsta fritidsgård stänger dessutom på eftermiddagen. De behöver det där trygga rummet där de kan hänga, säger Alexander Drikha.

Bo Källström (L) som är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden ser hellre en satsning på fler verksamheter för ungdomar. En fritidsgård skulle bara stänga in dem i en lokal, säger han.

– Vi måste också höra vad ungdomarna vill. Just nu för Kultur- och fritidsförvaltningen en dialog med Socialdemokraterna bakom förslaget och en grupp ungdomar. Vi får se vad de kommer fram till, säger Bo Källström.

Men Rasmus Lenefors menar att det ena inte behöver utesluta det andra.

–Jag ser inte motsättningarna med en ny fritidsgård och ökad mångfald av verksamheter. Den styrande koalitionen har själva inte kommit in med några förslag om fritidsverksamheter. När de gör det kan vi diskutera dem, säger Rasmus Lenefors.

Många som bor i Masmo är positiva till förslaget om en ny fritidsgård.

– Det är väl bara bra att man fångar upp ungdomar i den åldern. Det finns ingenting för dem här nu, verkligen inte, säger Masmobon Anita Magnusson. Hon säger att det blivit mer stökigt för varje år sedan Solhagagården lades ned.

Jasmin Raoufi. Foto: Josefine Avelind
 

Jasmin Raoufi, 20 år, tycker också att det skulle vara bra med en plats för ungdomar där de kan sysselsätta sig.

– Ungdomarna har just nu ingenting för sig, de står bara vid tunnelbanan. Det skulle vara bra med en fritidsgård så att de har någonting att göra, säger hon.

Det kommer att ta upp till ett år innan kommunfullmäktige kan ge svar på förslaget, och var lokalen skulle kunna ligga är ännu inte bestämt.