Skogås bibliotek. Foto: Olle Bergvall

Nu kan du låna i Skogås när biblioteket är stängt

För en månad sedan började Skogås bibliotek med den nya tjänsten ”meröppet”. Det betyder att det nu finns en del av biblioteket som är öppen vissa tider även när det är obemannat. Dit kan man gå för att låna och lämna böcker, läsa eller göra läxor.

Anita Hedklint, 72 år, har precis kommit från biblioteket när vi möter henne utanför Skogås centrum.

– Meröppet är jättebra, jag utnyttjar det varje dag. Biblioteket är mitt andra hem, säger hon.

Anita Hedklint. Foto: Olle Bergvall

 

Hon är en av många besökare på biblioteket som ser positivt på det nya konceptet.

Läraren Kerstin Maly Kinman, 50 år, är också glad över bibliotekets nya funktioner.

– Det är toppen! Det är jätteviktigt att det finns öppna forum som alla har tillgång till, säger hon.

– Som lärare är jag ofta på biblioteket och tar del av bokutbudet.

Karin Walterson är enhetschef på Skogås bibliotek. Hon förklarar att det finns en del krav på besökarna som vill använda meröppet.

– Man måste registrera sig för meröppet, ha bibliotekskort och skriva under ett avtal där man förbinder sig att följa vissa regler. Man får inte släppa in någon annan och man ska ta hand om sitt bibliotek, förklarar Karin Walterson.

– Hittills har det fungerat väldigt bra. Vi märker att många är intresserade av tjänsten, säger hon.

Ett tryggare bibliotek

Flera upplever att även tryggheten på biblioteket har blivit bättre det senaste året. Kathrine Hultman Eriksson, 73 år, är på väg till den nyöppnade kulturföreningen Lyktan som ligger granne med biblioteket. Hon tycker att stämningen numera är god där.

– Det har blivit bättre, det har inte alltid varit så, säger hon. De har haft det jobbigt på biblioteket. Det har varit stökigt med ungdomar som farit omkring och de fick ofta kalla till väktare. Men det senaste året har det varit lugnt, säger Kerstin Hultman Eriksson.

Karin Walterson säger att det ibland kan uppstå situationer då de behöver kalla på ordningsvakter som finns i centrum.

– Biblioteket är ett offentligt rum och då får man räkna med att det kan bli lite stök. När det uppstår situationer vi inte kan hantera själva, det kan vara en besökare som är överförfriskad eller någon som har en psykisk sjukdom, då ringer vi ordningsvakterna i centrum.

Kerstin Maly Kinman har varit besökare på biblioteket i flera år och tycker att det är en bra stämning där.


– Det är jättetrevligt. Har det uppstått något stök har personalen hanterat det exemplariskt, säger hon.

Kathrine Hultman Eriksson menar att den nya tjänsten är väldigt bra för de som inte finner ro på biblioteket under de vanliga öppettiderna.

– Många är irriterade över att de inte kan läsa i lugn och ro just därför att det kan vara lite stimmigt ibland. Jag upplever att det är jättebra nu. Jag tror det är många som sitter där och tycker det är skönt, säger Kathrine Hultman Eriksson.

Inte bara en rosad tjänst

Men det finns röster som menar att meröppet kan vara ett steg i fel riktning. Yvonne Aspudd, 67 år, är skeptisk till ett obemannat bibliotek.

– Personal behövs när man vill fråga något eller om det är något som fattas. Jag tycker att det är trevligare och tryggare när det finns personal och meröppet kan vara ett steg åt fel håll, säger hon.

– Det kan förstås vara väldigt bra för de som inte kan besöka biblioteket under de vanliga öppettiderna.

På grund av stramare budget för biblioteken i Stockholm har 40 bibliotekstjänster försvunnit det senaste året. Meröppet har på flera platser varit en lösning för att undvika att biblioteksbesökare inte ska påverkas av nedskärningarna. I vissa fall har det dock lett till att otryggheten och oroligheter ökat på biblioteken, särskilt under meröppet.

I en rapport från huvudskyddsombuden på Stockholms stadsbibliotek 2018 skriver de, enligt DN: ”hot, störningar och vandalism förekommer ofta – och har ökat i omfattning och allvarsgrad i takt med att meröppet blivit mer känt. Meröppet medför alltså stora risker kopplade till arbetsmiljö, bestånd och besökarnas säkerhet”.

Bakgrunden till rapporten är huvudsakligen incidenter som ägt rum på Telefonplans bibliotek där personer - under meröppet - sovit över, urinerat på golvet, tittat på pornografi på hög volym, tvättat hunden på toaletten och fällt rasistiska kommentarer till andra besökare.

Karin Walterson har själv upplevt att meröppet kan leda till en försämrad miljö i lokalerna.

– När jag jobbade på Bergshamra bibliotek i Solna hade vi meröppet i hela biblioteket. Under en period var det stökigt då några individer smet in bakom folk och skapade otrygg stämning och förstörde för andra.

”Hittills har det fungerat väldigt bra”

Men på Skogås bibliotek har det, enligt Karin Walterson, hittills fungerat väldigt bra utan någon obehörig som smitit in och stökat.

Meröppet började i Skogås den 5 oktober i år och det återstår att se hur tjänsten kommer att påverka miljön och stämningen på biblioteket. Enligt Karin Walterson har i alla fall antalet besökare under oktober i år varit 2000 fler än under samma period 2018.