Förälder sitter på en buss med sitt barn i en barnvagn.

Förälder med barn. Foto: Pixabay

Segeltorps barnavårdscentral - ska läggas ned

Av Josefine Avelind
I förra veckan beslutade styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), att Segeltorps barnavårdscentral kommer att läggas ned i april år 2020. För få anställda i verksamheten är det avgörande beslutet till nedläggningen, som nu upprör och väcker frågor bland boende i Segeltorp.

Flera boende och föräldrar har på sociala medier uttryckt oro om en eventuell nedläggning angående Segeltorps barnavårdscentral. Föräldrarna har inte fått någon information kring beslutet, utan har fått reda på det när de besökt barnavårdscentralen i förra veckan. Nathalie Neikter, verksamhetschef på Segeltorps barnavårdscentral, bekräftar nu att verksamheten kommer att läggas ned den 30 april nästa år. Den främsta orsaken till nedläggningen är den upplevda svårigheten med att driva en verksamhet med för få anställda.

 

Beslutet om den framtida nedläggningen meddelades i förra veckan till verksamhetens personal. Barnavårdscentralen har för få anställda vilket riskerar att påverka besökarna negativt. Personalen hoppas nu istället på att kunna erbjuda patienterna högre tillgänglighet med den bredare kompetens som de större barnavårdscentralernas mottagningar har.

 

 Den främsta orsaken är svårigheten att driva en verksamhet med 1,8 vårdpersonal. Det är för sårbart. Det räcker med att någon av oss blir sjuk, vill ha ledigt eller ska ha hembesök för att verksamheten och patienter ska påverkas negativt, säger Nathalie Neikter.

Påverkas av nedläggningen

Reaktionerna om nedläggningen bland föräldrarna handlar främst om att det kommer innebära en längre restid till en annan barnavårdscentral för dem. Men även att möjligheten till att få knyta kontakt med andra föräldrar, via barnavårdscentralens föräldrargrupper som bor i närområdet, kommer att försvåras.

Det är inte bara föräldrar i området som påverkas negativt av den kommande nedläggningen av BVC. Annica Sjöberg är en frekvent besökare och berättar hur det kommer att påverka henne negativt.

 

 –  Jag har gått till Segeltorps barnavårdscentral i cirka 12–14 år då jag arbetar med jourplacerade spädbarn. Jag har alltid fått ett proffsigt bemötande av kunniga sköterskor och läkare. Nedläggningen kommer att påverka mig eftersom att jag får längre gångavstånd till barnavårdscentralen, säger hon.

 

En annan person som gått till barnavårdscentralen är Jessica Berlin som flyttade till Segeltorp i juli i år. Hon tycker att vårdpersonalen på Segeltorps barnavårdscentral har agerat professionellt i bemötandet av hennes två barn. Beslutet om barnavårdscentralens nedläggning kom för henne helt oväntat.

 

– Helt plötsligt får vi besked om en nedläggning. Nu kommer jag att få längre restid, och inte heller någon barnmorska med lokal förankring. Nu kommer jag inte heller lära känna föräldrar i närområdet eftersom att vi föräldrar blir hänvisade till andra utspridda barnavårdscentraler. Poängen med att flytta till ett närområde med småbarn är ju att lära känna nya i samma sits och bygga gemenskap, säger hon.

Hänvisning till andra barnavårdscentraler

Nathalie Neikter, verksamhetschef, är medveten om att flera föräldrar är oroliga över hur beslutet om nedläggningen kommer att påverka dem. Hon förklarar att det finns fler alternativ i närheten.

 

– Vi hänvisar de som gått hos oss till andra barnavårdscentraler i kommunen som t.ex. Skärholmen, Huddinge, Vårby, Flemingsbergs och Trångsunds barnavårdscentraler, avslutar Nathalie Neikter.

 

För mer information om nedläggningen finns nu detta att läsa på Segeltorps barnavårdscentrals hemsida.