På denna plakette står en hyllning till Loffe Foto: Astrid Birnbaum

Skaparen av tunnbrödrullen hyllas på Stuvsta torg

I Stuvsta skapades under tidigt 1960-tal en av Sveriges mest originella maträtter. Nu hyllas skaparen av tunnbrödrullen av 100-tals människor.

År 1963 öppnade Elov ”Loffe” Bråtfors sin egen korvkiosk mitt på Stuvsta torg.
Loffes Grill är en av de första i sitt slag och en av de första klassiska korvkioskarna i Sverige. Elov ”Loffe” Bråtfors säger sig ha uppfunnit den klassiska tunnbrödsrullen med tunnbröd, korv och mos. Och han verkar tala sanning.

Det finns inga uppgifter som talar för en annan upphovsman än Elov "Loffe" Bråtfors som hade sin kiosk i Stuvsta. Han hävdar själv att han skapade den och jag hittar inga fakta som säger något annat. Ganska logiskt att just tunnbrödet smög sig in i hans kiosk med tanke på hans ursprung från Norrland, berättar Håkan Söder, grundare av Facebook-gruppen Tunnbrödsrullens vänner.

I lördags samlades många av medlemmarna ur Tunnbrödsrullens vänner i Stuvsta centrum för att hylla och hedra ”Loffe”. Sällskapet bildades för att sätta tunnbrödrullen på den kulinariska kartan. I Facebook-gruppen Tunnbrödsrullens vänner skrivs det tips, åsikter och allt man tänka sig som har med tunnbrödsrullen att göra. Håkan berättar att han skapade gruppen i september för att göra tunnbrödsrullen till ett lika stort fenomen som köttbullarna eller kanelbullen.


– Detta är helt nytt. Vi har setts en gång den 2 november, då vi satte upp plaketten i Stuvsta. Om det blir fler möten får vi se framöver. Förmodligen blir det någon större grej 13 maj då vi firar tunnbrödsrullens dag, säger han.

Gruppen satte upp en plakett på den plats där Loffes kiosk en gång stod. Texten lyder:

"På denna plats stod Loffes grillkiosk där Elov 'Loffe' Bråtfors, 1965, uppfann tunnbrödsrullen. Som ett erkännande för hans bidrag till det svenska gatuköket tillägnas Loffe denna plakett av hans tacksamma korvälskare i Tunnbrödsrullens vänner.”

För att få en bättre förståelse för vad tunnbrödrulles betydelse i den svenska mathistorien, vände vi oss på Nytt i Flempan till Christina Möller, matexpert och ordförande i Korvakademien. Hon känner väl till Loffes grill.

– Jag tror att tunnbrödsrullen är så populär för att den är så praktisk, mjuk och lätt att äta när man är påväg någonstans. Det tror jag är av stor betydelse. Sen är den så neutral så det passar till många smaker, säger hon.

Men vad tycker dagens mest avancerade kockar om tunnbrödsrullen idag? Emil Vasseur, har under hans år som kock har jobbat för några av Stockholms bästa krögare som Franzen, Johan Jureskog och Olle T Celton. Han har stort intresse för det han kallar gatumaten.


– Jag anser att gatumaten är en viktig ingrediens i en kulturs utveckling. Precis som att språkets förändring är beroende av hur vi pratar med varandra, så är matkulturens utveckling formad efter vad och hur vi äter varje dag, berättar han.


Men hur tycker Emil Vasseur att den perfekta tunnbrödrullen ska var utformad?


– Jag upptäckte en ny sak ganska nyligen faktiskt. Förutom korven, moset, saltgurkan, senapen och ketchupen tycker jag väldigt mycket om några skedar räksallad i min tunnbrödsrulle, säger han.
 

Christina Möller håller med och tillägger.


– Jag tycker den ska innehålla en korv ju,  det är det allra viktigaste.

För att ge tunnbrödsrullen den status den förtjänar, föreslår Håkan Söder en återkommande temadag den 13 maj, vilket är tunnbrödsrullens dag. Kocken Emil Vasseur menar att vi borde instifta ett pris för tunnbrödsrullen.