Foto: Joakim Lindqvist

"Det är ren diskriminering mot pensionärerna"

Av Joakim Lindqvist
I takt med digitaliseringen av kommunens parkeringar har Huddinges äldre hamnat efter. Berit Westergren, ordförande för SPF Seniorer Huddinge, vill att kommunen tar tag i saken. – Det är ren diskriminering mot pensionärerna, säger hon.

Det var tidigare i år då Huddinge samhällsfastigheter tillsammans med Huddinge kommun beslutade att avgiftsbelägga cirka 4 000 parkeringsplatser. Samtliga samhällsfastigheter som förskolor, skolor och äldreboende berörs av detta.

 

För att betala parkeringsavgiften behöver man ha en mobiltelefon där man kan ladda ner en applikation eller skicka ett sms. Ambitionen är att underlätta för användaren. Någon som väcker hård kritik mot detta är Berit Westergren, ordförande vid SPF Seniorer i Huddinge. SPF jobbar med aktiviteter och politiska frågor för de äldre.

 

– Det är ren diskriminering. Det största problemet i dag är parkeringarna, säger Berit Westergren.

 

Äldre berörs då flera saknar teknisk kunnighet om hur en smart mobiltelefon fungerar vilket betyder att det är omöjligt för vissa att parkera.

 

– Det gör att de äldre inte kan komma på möten eller åka till servicehuset och hälsa på sina gamla eller hämta sina barnbarn på förskolan för överallt måste man ha en applikation. Kommunen har blivit fullständigt hysterisk med det, säger Berit Westergren.

 

Kommunen låter också sina anställda ställa sig på de här platserna vilket gör att det blir färre parkeringsplatser runt om i kommunen. SPF kommer skicka in en skrivelse till kommunen och påpeka att deras beslut innebär ålderism och diskriminering.

 

– Utifrån äldres situation som inte alltid har en smarttelefon har vi valt ett system där man kan smsa. Så det finns fler möjligheter än bara en applikation. Utanför våra äldreboenden så kan man parkera utan kostnad i tre timmar utan att registrera sig och utanför våra skolor och förskolor så är det tillåtet att parkera utan kostnad och registrering cirka 15 minuter för att hämta och lämna barn, säger Malin Danielsson (L).

 

 

 

Malin Danielson, kommunalråd (L). Foto: Huddinge Liberalerna

 

 

”Kommunen rycker på axlarna”

 

SPF Seniorer Huddinge har försökt involvera de äldre i digitaliseringen med att hålla i datakurser som har fått olika resultat då alla ligger på olika kunskapsnivåer utan att kommunen har bidragit med stöd till kurserna.

 

– Kommunen är inte intresserade av att hjälpa till, de struntar blankt i det här. De säger att det här kommer gå över, säger Berit Westergren.