Foto: Emma Håkansson

Trångsunds bibliotek riskerar att stängas – skyller på besparingar

Efter en lång jakt på nya lokaler åt Trångsunds bibliotek ska nu Huddinge kommun ta ett beslut om att stänga ned biblioteket hösten 2020. I stället vill man stärka upp Skogås bibliotek och hänvisa Trångsunds besökare dit.

Kommunen måste genomföra besparingar och ska nu ta beslut om att lägga ned Trångsunds bibliotek. Om förslaget slås igenom kommer kommunen spara ca 150 000 kronor år 2020 och 300 000 kr under 2021, står det i Verksamhetsplanen 2020 för Kultur- och fritidsnämnden. 

 

Kommunen menar att bibliotekets lokaler inte är ändamålsenliga. Trots att bibliotekets placering är bra så är lokalerna för små med arbetsmiljöproblem och det går inte att nyttja lokalerna på bästa sätt, står det i verksamhetsplanen. 

 

Bo Källström, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden (L), bekräftar för Nytt i Flempan att man har lagt fram ett förslag för att stänga ner Trångsunds bibliotek. Man får inte ut så mycket av biblioteket och därför vill man stänga ner det och istället stärka upp Skogås bibliotek. De har letat länge efter nya lokaler men har hittills inte hittat några lämpliga. 

 

Källström menar att en viktig anledning är arbetsmiljöproblem, då det inte är en optimal arbetsplats för personalen. 

 

– Det är tungjobbat för personalen eftersom det bland annat är dålig luft. De har även haft en del ordningsproblem, då det varit ungdomar som har hängt där, säger Bo Källström. 

 

Personalen ingår i samma enhet som de på Skogås bibliotek, vilket betyder att ingen kommer bli avskedad. De som vill kommer alltså att förflyttas till Skogås bibliotek. Beskedet om nedläggning har tagits emot med blandade reaktioner från boende i Trångsund, medger Bo Källström. 

 

– Som det är med alla förändringar så är det en del boende som ser det som positivt medan en del ser det som negativt. Det är förståeligt att det blir en liten försämring för de allra närmaste boende. Men det är trots allt inte så långt till Skogås, säger Källström. 

 

Någon som inte ser lika positivt på förslaget är Eeva Laine, vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden (S). Hon berättar för Nytt i Flempan att de kommer yrka på att förslaget ska strykas. 

– Vi är medvetna om att biblioteket är litet men det finns ju inga ersättningslokaler. Biblioteket är det enda kulturella inslaget i Trångsund och är en viktig träffpunkt, säger Laine. 

Flera boende i Trångsund har lyft upp detta och vill ha kvar biblioteket. Laine berättar att de även har mottagit flera önskemål om utökade öppettider. Men det är inte bara de boende som drabbas. Förskolorna besöker ofta biblioteket och om det stängs så påverkar det förskolornas uppdrag. Skogås ligger inte allt för långt bort men det blir ändå ett större projekt om förskolorna vill bege sig till Skogås bibliotek, då de behöver ta pendeltåget eller bussen dit.

– Biblioteket motar ju även ensamhet. Så besparingen är liten i jämförelse med förlusten av Trångsunds bibliotek, avslutar Laine.