Byggprojekt i Storängen. Foto: Joakim Lindqvist

Försenat bygge drabbar handlare

Vägarbeten i samband med omvandlingen av Storängen har dragit ut på tiden, vilket drabbar verksamheterna kring Sjödalsvägen. – Butikens omsättning har gått ner med 20 procent, säger cykelhandlaren Kristin Morén

Det gamla industriområdet Storängen i närheten av Huddinge Centrum har sedan 2016 byggts om till bostäder. I samband med detta gör kommunen en utbyggnad av gator, vatten och avlopp i området. Sämre markförhållanden än väntat har försenat arbetet och ökat kostnaderna för Stockholm Vatten och Avfall AB och Huddinge kommun. Stora gropar har grävts för att komma åt ledningarna vilket har påverkat verksamheter i området. Nu vittnar flera boenden och verksamma i området om att grävarbetet har drabbat dem.

 

– De sa att gropen skulle vara borta i mars 2017, två månader innan säsongen börjar. Då tänkte vi: “Vad bra då är det borta och det är ingen fara”. Men det tog två år innan den försvann.

Kristin Morén berättar att det var “jättebesvärligt” med leveranser som fick stanna långt borta och de anställda fick bära långt.

– De stör fortfarande idag för man kommer inte fram och vi har en parkering som vi betalar för där de står och jobbar. Då får vi ställa oss någon annanstans och då får vi böter.

 

Cykelhandlarna Morén. Foto: Joakim Lindqvist.

 

De försenade avloppsdragningarna har även drabbat butiken ekonomiskt.

 

– Butikens omsättning har gått ner med 20 procent, och då har vi frågat om vi får ersättning för det men det har inte kommunen svarat på.

Kristin Morén berättar att gropen försvann i våras men då asfalterade de inte och då körde alla byggbilar här och så fort vi hade öppet då dammade det in.

– Vi fick damma av alla cyklar så när vi sedan ställde ut dem igen syntes det inte att vi hade gjort rent. Vi tog på oss munskydd när vi gick ut för det var så dammigt.

 

Även Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som flyttade in i ett av de nybyggda husen bredvid cykelbutiken 2017, har också påverkats av förseningen av vatten- och avloppsarbeten. Det berättar Håkan Korkmaz, kontorschef för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

 

– Stundvis har vi haft noll besök. Vi har ett skyltfönster och det är väldigt viktigt för oss för det är där vi publicerar våra annonser. De (JV AB och Stockholm Vatten AB:s arbetare) har satt upp skynken som har försvårat vår verksamhet. Vi har tappat kunder och vår omsättning har sjunkit rätt kraftigt, säger han.

 

Kommunens vägarbeten i området har även påverkat framkomligheten för personalen.

 

– Vi hade svårt att ta oss till kontoret. Vi fick ta olika vägar hela tiden. Men det största problemet var att vi aldrig fick någon information.

 

Skylt i Sjödal-området. Foto: Joakim Lindqvist.

 

Nästa år planerar kommunen att bygga flera bostadshus i Sjödal som är beräknade att vara inflyttningsklara 2023. Det pågående vatten och avloppsarbetet är planerat att vara klart till årskiftet och de nya gatorna ska vara klara 2021. Framkomligheten är begränsad under hela byggnadsperioden, skriver Huddinge kommun på sin hemsida.

Nytt i Flempan har utan framgång försökt nå Malin Danielsson (L), som är ansvarig för samhällsbyggnadsfrågor och frågor om fysisk planering i Huddinge.