Butikschef och rektor samarbetar för att minska snatteri

Både personal och kunder har den senaste tiden upplevt problem när skolelever från Sjödalsgymnasiet besöker Stora Coop i Huddinge centrum, framförallt runt lunchtid.
– De är högljudda, för oväsen, snattar och har även hotat personal, berättar butikschef Helen Sandberg.

När kunder kliver innanför entrén till butiken Coop i Huddinge centrum möts de av en skylt som det står följande på:

”Skolelever ni är alla välkomna att handla här men endast under ordnade former. Kompisarna som inte ska handla får vänta utanför /mvh personalen”.

 

 

Butikschef Helen Sandberg berättar om tanken med skylten.

– Det är i samråd med Sjödalsgymnasiets rektor och säkerhetsavdelningen i Huddinge centrum som vi satt upp skylten. Vi ser det som ett förebyggande arbete och vill eftersträva en trevlig miljö för alla.

 

Sandra Johansson som jobbar i butiken berättar att skoleleverna rör sig runt i butiken i stora grupper och plockar på sig Red Bull, godis och andra matvaror. När de väl kommer till kassaområdet så väljer de ofta att gå till snabbkassorna och väl där betalar någon av skoleleverna en liten vara för ett billigt pris medan resten av skoleleverna lämnar butiken med fickorna fyllda med varor utan att betala.

– Vi i personalen kan inte gå runt och bevaka varje person som kommer in i butiken. Vi kan enbart observera och ropa efter centrumväktare om vi ser att stöld sker, säger Sandra.

 

Vissa utav skoleleverna har vid tillfällen hotat personalen och slänger saker runt omkring sig när de blivit tillsagda.

– De har hotat med att de ska stå och vänta på oss utanför butiken för att ge oss stryk, berättar Riitta Kokkonen och suckar medan hon står och packar upp varor i kyldisken.

 

Riitta har jobbat i butiken i 20 år men har inte märkt av problem likt det här tidigare under sina år som anställd. I varje fall inte i samma utsträckning.

– De har ökat nu de senaste åren. Det är jättetråkigt.

 

Kunderna i butiken har också uppmärksammat skolelevernas beteende. Runar Lundman bor i Huddinge och är ofta i butiken och handlar med sin fru.

– Det är skrämmande. Det ska helt enkelt inte få förekomma.

 

 

 

Helen Sandberg har märkt att det förebyggande arbetet med samtal på skolan och skylten gav stor effekt i början. Men allt eftersom har problemet kommit tillbaka och det tycker hon är beklagligt.

– Det finns väldigt många fina elever från skolan som är här och handlar också som beter sig exemplariskt. Det är tråkigt att vissa inte gör det.