Sjödalsgymnasiet. Foto: Joakim Lindqvist

Ett år efter skjutningen – Sjödalsgymnasiet har rustat upp säkerheten

Av Joakim Lindqvist
Ett år har gått efter skjutningen på Sjödalsgymnasiet. Så har skolan förbättrat tryggheten efter den dramatiska händelsen.

För ett drygt år sedan, 14 september 2018, skottskadades en 15-årig pojke i Huddinge Centrum intill Sjödalsgymnasiet. Pojken uppges ha attackerats av fyra till fem maskerade män som hoppade ut ur en bil. Den skadade påträffades inne i skolans lokaler av personal och omhändertogs därefter av ambulanspersonal.

 

I dag, ett år senare, berättar Johan Lundström, rektor för Sjödalsgymnasiet, om händelsen.

 

– Skolan hade öppna dörrar på den tiden så den skadade tog sig in på skolan. Vi förstod inte att personen var skottskadad först då han inte blödde och sa att han hade ont i magen. Så vi skickade ner honom till vårdcentralen för att få hjälp. Efter en stund hittade vi personen på en soffa i skolan. Då förstod vi att mannen var skottskadad, säger han.

 

Händelsen har satt spår hos både personal och elever.

 

– För personalen och elever så är det väldigt dramatiskt att en skottlossning sker utanför en skola och den skadade hittades i skolan. Vi gjorde en enkätundersökning kring jul efter dådet och där kan man se att tryggheten har minskat, även i Huddinge kommun.

 

Johan Lundström berättar att han började på skolan två veckor innan händelsen och att han blev förvånad att det inte fanns ett passerkortsystem. Det var också bland det första han åtgärdade efter händelsen.

 

– Vi har låst skolan och har ett passerkortsystem där alla har ett eget kort. Skolans dörrar är låsta så obehöriga inte ska ta sig in i skolan och vi har anställt fler vuxna och elevassistenter.

 

Enligt Johan Lundström har det skett en förändring i samhället. Där flera våldsdåd i Huddinge har påverkat ungdomarnas känsla av trygghet.

 

 

– Vi kan se generellt i Huddinge kommun att tryggheten har minskat och vi som skola måste möta upp det och stärka tryggheten.

 

Huddinge kommun har ett pågående arbete med stiftelsen Tryggare Sverige som jobbar för att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området.

 

Den 15-åriga pojken klarade sig med lindriga skador. Ingen person har ännu dömts för skjutningen.